Instellingen

Veel animo voor opleiding verpleegkunde, maar de zorg blijft piepen en kraken

Een student leert een prik zetten.
Een student leert een prik zetten. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De zorgsector schreeuwt om meer personeel. Goed nieuws dus dat de hbo-opleiding voor verpleegkundigen de extreme groei van vorig jaar weet vast te houden. In tegenstelling tot veel andere hbo-opleidingen blijft de instroom van nieuwe studenten hoog. Maar is het genoeg?
Dit jaar begonnen 846 studenten aan de opleiding hbo-verpleegkunde (hbo-v) van de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Aan de Christelijke Hogeschool in Ede waren dat er 191. Het is in beide gevallen ongeveer evenveel als vorig jaar.
"Vorig jaar was het aantal studenten historisch hoog door corona. Veel havisten slaagden door het annuleren van het centraal eindexamen, en heel veel studenten namen geen tussenjaar. Vorig jaar waren er daardoor 10 procent meer hbo-studenten dan het jaar ervoor, terwijl er normaal een stijging is van 2 tot 3 procent", vertelt Eva Kloosterman van de Vereniging Hogescholen.

Daling verwacht

Hbo-verpleegkunde zag vorig jaar zelfs 15 procent meer aanmeldingen. Na zo'n stijging kon het bijna niet anders dan dat er dit jaar een daling te zien zou zijn. "Een groot deel van de ‘extra’ studenten van vorig jaar zou onder andere omstandigheden dit jaar zijn begonnen", verklaart een woordvoerder van de HAN. Maar, "verpleegkunde hoort bij de minderheid van opleidingen die dit jaar stabiel zijn gebleven qua instroom of zelfs een (lichte) stijging ten opzichte van vorig jaar hebben."
"Niet dik betaald, maar wel waardering." Bekijk waarom studenten kiezen voor verpleegkunde
Nog steeds veel animo voor opleiding verpleegkunde, maar het is niet genoeg
De grote vraag is: is de instroom in hbo-v genoeg om - op termijn - de tekorten op de arbeidsmarkt op te lossen? "Nee", is het simpele antwoord van Dorien van de Ven, teamleider van de verpleegkundeopleiding aan de HAN. "De uitstroom is momenteel heel hoog, door corona zijn de reserves op. En je hebt nog te maken met de vergrijzing. Dus we gaan dat niet compenseren. De instroom moet eigenlijk hoger, maar daarbij moeten we wel oog houden voor de kwaliteit van het onderwijs. Dat er dus wel genoeg stageplekken zijn voor de studenten."

'Hogere instroom nodig'

Ook beroepsvereniging voor Verzorgenden en Verpleegkundigen V&VN denkt van niet. "Er is generiek een hogere instroom nodig, zowel in het mbo als in het hbo. Dat doe je door het beroep aantrekkelijker te maken: het salaris verhogen, mensen meer zeggenschap geven, meer speelruimte krijgen om je kennis naar eigen inzicht toe te passen dan nu gebeurt. Dat helpt ook."
En waarom kiezen jonge mensen eigenlijk voor de hbo-opleiding verpleegkunde? "Omdat je met mensen omgaat en ik zie het als een baangarantie", zegt eerstejaarsstudent Pepijn Tesser. "Ik weet zeker dat ik na de opleiding een baan heb."
Momenteel is er discussie over het salaris. Dat zou hoger moeten. "Ik heb voor deze opleiding gekozen omdat ik mensen wil helpen", zegt medestudent Ruth Versteegen. "Dat is het belangrijkste, de rest is bijzaak."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!