Instellingen

Hoge gasprijs maakt 'energieconciërge' Henri populair

Energieconciërge Henri Bosveld aan het werk in Brummen.
Energieconciërge Henri Bosveld aan het werk in Brummen. © Omroep Gelderland
APELDOORN - De energierekening stijgt en daardoor verduurzamen veel mensen hun huis. Maar wat als je in een huurwoning woont of je niet direct geld hebt voor bijvoorbeeld zonnepanelen? In de gemeenten Lochem, Apeldoorn en Brummen kunnen huurders de hulp inschakelen van een energieconciërge.
Met een krat vol spullen staat Henri Bosveld voor de deur van meneer Boon. De kwieke tachtiger uit Brummen wil graag kijken hoe hij een steentje kan bijdragen aan een beter milieu. "We zijn met 8 miljard op de wereld, als we allemaal een beetje helpen, dan is dat bij elkaar een heleboel."

Speciaal voor huursector

Meneer Boon is niet de enige huurder in Brummen die interesse heeft in een afspraakje met Henri. Als energieconciërge in Brummen, en binnenkort ook in Apeldoorn, zit hij de komende weken helemaal volgepland. "Inderdaad, er zijn ongelofelijk veel mensen die reageren op het aanbod."
Henri is populair nu de gasprijs zo hoog is
Bespaartips van energieconciërge Henri
De energieconciërges, onder meer actief in Brummen, Lochem en Apeldoorn, zijn in het leven geroepen speciaal voor bewoners van sociale huurwoningen. "Zij kunnen geen grote dingen zoals zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp aanschaffen. Mensen die huren worden eigenlijk een beetje vergeten in het hele energiegebeuren", vindt Bosveld.

Tips en tricks

Met kleine tips en simpele materialen helpen de conciërges van BrummenEnergie, LochemEnergie en de Duurzame Energie Coöperatie Apeldoorn (deA) inwoners energie besparen. En het is gratis. "Ik kom helaas nog wel eens huurwoningen tegen die nog door de woningcoöperatie gerenoveerd moeten worden, die zijn behoorlijk slecht geïsoleerd. Dus daar valt nog behoorlijk wat winst te behalen."
Van een brievenbus die minder tocht en led-lampen tot een waterbesparende douchekop en tips voor het instellen van je CV-ketel of je thermostaat; in een uur tijd proberen de conciërges inwoners zoveel mogelijk te helpen bij het energiezuiniger maken van hun woning.

'Help ons'

In Apeldoorn zijn ze nu vier maanden actief. Yorick Bouwmeester van lokale energiecoöperatie deA en zelf ook conciërge, ziet de vraag toenemen. “Huurders maken zich zorgen, er zijn mensen die de gasprijzen nu al aan de hoge kant vinden, bijvoorbeeld door een slecht geïsoleerd huis. Die vragen aan ons wat kunnen we doen, help ons."
Per wijk gaan de energieconciërges in Apeldoorn bij huurders langs die interesse hebben. "We zijn nu in de wijk Kerschoten, straks gaan we naar De Heeze en dan naar Westenenk." Apeldoorners die niet hebben gereageerd op de uitnodiging krijgen na de tijd een cadeaubon, zodat ze zelf alsnog gratis spullen kunnen bestellen om te besparen.

'150 euro besparen'

Ondanks dat het om kleine aanpassingen gaat, hebben ze volgens Bosveld wel effect. “Als je al die dingen bij elkaar optelt; led-lampen, een besparende douchekop, radiatorfolie. In een jaar tijd kun je meer dan 150 euro besparen. Dat durf ik rustig hardop te zeggen."
In het uurtje hebben de conciërges geen tijd om alles aan te pakken in huis, ze geven ook tips. Meneer Boon is na het bezoekje van Henri bijvoorbeeld zelf aan de slag gegaan met het radiatorfolie. "Ik ben zeer tevreden over de hulp van de energieconciërge. Ik kan iedereen aanbevelen om er ook aan mee te doen.”

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!