Nieuws

Dit oude zwembad wordt omgetoverd tot regenwaterbassin

Wethouder Jan van Dellen in oude zwembad bij werkzaamheden
Wethouder Jan van Dellen in oude zwembad bij werkzaamheden © Omroep Gelderland
ARNHEM - Slopers zijn druk bezig met de ontmanteling van zwembad Valkenhuizen in Arnhem. Er wordt daar circulair gesloopt. Hierdoor kunnen materialen worden hergebruikt. De oude zwembaden en kelders fungeren straks als bassin waarin regenwater wordt opgevangen, en de tegels en stalen hekken worden gebruikt bij brug -en wegenbouw.
Verder wordt de glijbaan opgehaald door de oprichter van een nieuw zwembad in Brabant. Het houten plafond krijgt een nieuwe bestemming, de attributen voor diplomazwemmen hebben al een nieuwe eigenaar en zelfs het metalen hekje van de bovenverdieping wordt hergebruikt.
Bekijk hoe materialen van het oude zwembad een nieuw leven krijgen:
Dit oude zwembad wordt omgetoverd tot regenwaterbassin
Nieuwsgierig loopt sportwethouder Jan van Dellen over de tegeltjes van wat eens een beroemd zwembad was. "Mijn kinderen hebben alle drie hier hun zwemdiploma gehaald", blikt hij terug. Want hier leerden ontelbaar veel Arnhemmers zwemmen. Nu krijgt het oude bad dus een nieuwe bestemming.

Regenwater voor droge zomers

De oude zwembaden en kelders vormen na de sloop dus een grote opslag voor regenwater. Dat water kan in droge zomers gebruikt worden om naastgelegen sportvelden te besproeien. Een bijzonder stukje circulaire economie vindt de gemeente Arnhem.
Van Dellen vertelt dat bewoners van de wijk Geitenkamp hier ook voordeel van hebben. "Bij hevige regenval - en dat komt steeds vaker voor - kan er op de Geitenkamp een probleem ontstaan." Nu kan het water straks hier worden opgevangen legt hij uit. "Dan hebben ze géén wateroverlast bij de lagergelegen gebieden in de wijk."

Niet slopen, maar oogsten

Trots laat de wethouder zich informeren over de sloop en de materialen die nog bruikbaar zijn in het pand. "Het is niet slopen, maar oogsten", legt projectleider Karel Stolk uit. "Het levert ook banen op", vertelt Van Dellen omdat er zorgvuldig gedemonteerd wordt in plaats van het gebouw volledig te slopen.
De glijbaan gaat naar een ander zwembad.
De glijbaan gaat naar een ander zwembad. © Omroep Gelderland
De kantinebar gaat eruit, de tl-armaturen krijgen een nieuwe bestemming, de ouderenbeugels op toiletten en douches worden verwijderd, noem maar op. De slopers doen hun best om alles er bruikbaar uit te halen. Ook de verboden te roken-tegel is er al uitgewipt.

Parkeerplaats boven bassins

Uiteindelijk gaat het dak eraf en komt er boven de twee bassins een parkeerplaats. Het regenwater blijft dan in de baden en de kelders staan en kan dus gebruikt worden om velden te besproeien.
Wanneer het project is afgerond, is nog even afwachten. Arnhem heeft overigens niet de primeur. In 2018 werd zwembad De Slag in Hoevelaken al circulair gesloopt. Ook bij Bad Bloemendal in Nijkerk gebeurde dat.