Nieuws

Wie controleert de veiligheid van voetbalstadions?

De ingezakte tribune in het Goffertstadion.
De ingezakte tribune in het Goffertstadion. © Persbureau Heitink
NIJMEGEN - Hoe een tribune van het Nijmeegse Goffertstadion zondag kon instorten, moet onderzoek binnenkort uitwijzen. Maar uit een rondgang van Omroep Gelderland blijkt al wel dat het controleren op die veiligheid op z’n minst ingewikkeld in elkaar zit.
Duizenden springende supporter: een voetbalstadion moet tegen een stootje kunnen. Maar wie controleert de constructie? En hoe? Nadat afgelopen weekend de tribune van het Goffertstadion in elkaar zakte zijn dit prangende vragen.
Bij ieder voetbalstadion kan die controle anders liggen, laat een rondgang van Omroep Gelderland zien. Een externe vastgoedeigenaar, de gemeente, de omgevingsdienst, de KNVB, of de voetbalclub als huurder: allen kunnen een rol spelen bij die controle op veiligheid.
In Nijmegen is de gemeente eigenaar van het Goffertstadion. Volgens de woningwet is de gemeente daarmee verantwoordelijk voor de veiligheid van het bouwwerk. Maar voetbalclub NEC is huurder. En in het huurcontract stond, in ieder geval in het verleden, dat NEC verantwoordelijk was voor groot onderhoud.

Handtekening van Bruls

Daarnaast is er de KNVB, die een eigen eisenlijst hanteert voor clubs die meedoen aan betaald voetbal. Ieder jaar zetten zowel de eigenaar van het stadion als de clubdirecteur hun handtekening voor die veiligheid. Zo moet het stadion bouwkundig in orde zijn, maar ook de vluchtroutes, dranghekken en de scheiding van gast- en thuissupporters moeten goed geregeld zijn.
In het geval van het Goffertstadion, is die veiligheidsverklaring in februari ingeleverd door de gemeente Nijmegen voor seizoen 2021-2022, zegt een KNVB-woordvoerder. De omgevingsdienst Nijmegen heeft de keuring uitgevoerd, burgemeester Hubert Bruls heeft zijn handtekening gezet. “Wij gaan ervan uit dat de veiligheid dan ook echt is gecheckt, omdat er voor is getekend." De KNVB checkt dat zelf niet. “Wij zijn een voetbalbond. Geen ingenieurs.”

Vastgoedontwikkelaar GelreDome

Volgens de KNVB-woordvoerder zijn gemeenten eindverantwoordelijk op gebied van veiligheid. Maar in Arnhem denkt men daar in het geval van de GelreDome anders over. Vastgoedbedrijf Nedstede uit Amsterdam is eigenaar van het stadion dat als thuisbasis dient voor Vitesse. Vastgoedbedrijf Nedstede is officieel verantwoordelijk voor de veiligheid van de GelreDome, zegt een woordvoerder van de omgevingsdienst.
Omgevingsdienst Arnhem heeft daarom geen rol in de controle van de GelreDome, zegt hij. “Maar hebben we reden om te twijfelen aan die veiligheid, dan kunnen we de eigenaar dwingen aan te tonen dat het gebouw wel veilig is,” zegt de woordvoerder. Nieuwe gebouwen controleert de omgevingsdienst wel. Over bestaande gebouwen is vaak onduidelijkheid, zegt hij. "Het is grijs gebied."

Prioriteit in Doetinchem

Grijs gebied of niet, in Doetinchem laat de gemeente liever niets aan toeval over. Het stadion De Vijverberg, thuisbasis van De Graafschap, is niet van de gemeente. Tóch voert de gemeente jaarlijks controles uit. “Samen met de brandweer én een constructiebureau,” zegt een woordvoerder.
“Het is niet vereist, maar onze gemeente kiest hiervoor. We pakken zelf onze rol op gebied van veiligheid in gebouwen waar veel publiek komt, zoals dit stadion. We hebben dit een prioriteit gemaakt.”

Oproep voor Engels model

In Doetinchem pleiten ze er daarom voor om alle stadions door een apart bureau te laten inspecteren. In Engeland gebeurt dat al. Daar onderzoekt een onafhankelijke instantie jaarlijks de bouwveiligheid van alle stadions en adviseert de gemeenten in een rapport. Die kunnen vervolgens met een gerust hart een vergunning afgeven. Ook de KNVB is een voorstander van dit plan, laat de woordvoerder weten. "Stadions zijn toch wel hele unieke bouwwerken."
Deze week komt de gemeente Nijmegen met meer duidelijkheid over welke controles de omgevingsdienst Nijmegen heeft uitgevoerd op het Goffertstadion, voorafgaand aan de instorting van de tribune.