Nieuws

Patiënten nóg later onder het mes, wachtlijst groeit weer door corona

De wachtlijsten groeien door de stijgende coronacijfers.
De wachtlijsten groeien door de stijgende coronacijfers. © ANP
NIJMEGEN - Met de oplopende coronabesmettingen trekt ook het Nijmeegse Radboudumc aan de bel. Eerder uitgestelde operaties komen daar opnieuw in gevaar. Ook zijn er door personeelstekort minder bedden beschikbaar op de Intensive Care. Volgens het ziekenhuis staan er verder nog zo'n 650 patiënten op de wachtlijst van uitgestelde zorg, maar zij moeten nu nog langer wachten.
Lagen er tijdens de eerste coronagolf wel eens 46 coronapatiënten op de intensive care (IC) van het Radboudumc, nu zijn er door personeelstekort maar 26 bedden beschikbaar. Daarvan worden er nu 'maar' vier bezet door coronapatiënten, op de andere 22 IC-bedden liggen niet-covid-patiënten.
Zij liggen er om hele andere redenen, bijvoorbeeld omdat ze een ernstig ongeluk hebben gehad of een complexe operatie achter de rug hebben. Zorg die eerder werd uitgesteld, omdat hun IC-bed nodig was voor een coronapatiënt. Ook het Radboudumc is druk met het inhalen daarvan. Het gaat vooral om patiënten die een hart - of heupoperatie moeten ondergaan.

Niet haalbaar

"Mensen die wachten op een operatie, daarvan willen we die zorg nu doen. We hadden gepland dat midden volgend jaar, eind volgend jaar klaar te hebben en dat is, denk ik, niet haalbaar", zegt internist Jaap ten Oever.
"In extreme situaties kunnen mensen overlijden die op zo'n wachtlijst staan", zegt zijn collega, chirurg Peter van den Boezem, tegen de NOS. "Dat proberen we natuurlijk te voorkomen, maar hoe meer je gaat uitstellen, hoe groter de kans dat dat schade oplevert."
Bekijk hoe het Radboudumc zich zorgen maakt
Druk op ziekenhuizen neemt weer flink toe

IC-verpleegkundigen ziek

Dat er nu niet zoveel IC-bedden beschikbaar zijn als in de eerste golf, komt volgens het Nijmeegse ziekenhuis door het tekort aan IC-verpleegkundigen. Zij vallen uit door een hoog ziekteverzuim. "En waar in eerdere golven verpleegkundigen van andere afdelingen bijsprongen op de IC, kan dat nu niet. Ook onder hen is er sprake van een verhoogd ziekteverzuim, en op hun eigen afdelingen wordt momenteel veel uitgestelde zorg ingehaald."
Gemiddeld kunnen er volgens het ziekenhuis per coronapatiënt vijftien reguliere patiënten niet geopereerd worden. "Dit komt omdat een covid-patiënt veel langer op de IC ligt", legt het Radboudumc uit. "Dit betekent automatisch dat een toename aan covid-patiënten leidt tot meer uitgestelde zorg voor andere patiënten."
Het Radboudumc, andere ziekenhuizen en de GGD vrezen een nog verdere toename van coronapatiënten als de vaccinatiegraad niet stijgt. Daar bovenop komt het griepseizoen: zware griepgevallen zullen ook zorgen voor extra druk.

Wordt uw operatie uitgesteld?

De redactie van Omroep Gelderland wil weten wat een uitgestelde operatie voor u betekent. Wilt u uw verhaal aan ons kwijt, mail dan naar omroep@gld.nl of stuur een Whatsapp-bericht naar 0622054352.
Zowel de GGD als het Radboudumc roepen mensen op te helpen de komende winter het besmettingsrisico op corona en griep zo klein mogelijk te houden. Allereerst door de inmiddels bekende basismaatregelen te gebruiken: thuiswerken waar mogelijk, handen wassen, ventileren. De GGD benadrukt bij milde klachten je te laten testen.