Nieuws

Linda gaat paragliden: 'Wat is de Achterhoek mooi van boven!'

ZEDDAM - In Linda breekt UIT! laat Linda zien wat er allemaal te doen is in Gelderland. Deze week gaat Linda paragliden. Niet vanaf een berg, maar vanaf de grond. Boerengrond van boer Bernard in Zeddam. Terwijl hij de aardappels aan het rooien is, gaat de een na de andere deelnemer de lucht in. Een prachtig gezicht boven de koeien.
Ik ben een beetje angstig. Het voelt toch gek om vanaf de grond de lucht in te worden geslingerd. Lukt het mij om boven te komen? En als ik boven kom, waar land ik dan? In de sloot of in de koeienvlaai?
Bekijk de nieuwste aflevering van Linda breekt UIT!:
We dromen er allemaal wel eens van om te kunnen vliegen. Ik heb dit ultieme gevoel van vrijheid één keer mogen ervaren tijdens het skydiven in Teuge. Met 200 kilometer per uur viel ik 50 seconden door de wolken naar beneden. Totdat ik weer werd afgeremd door de parachute die zich boven mijn hoofd ontvouwde. Zwevend als een vogel vlogen we weer richting de aarde. Dat smaakte naar meer... Dat gevoel van zweven wilde ik nog een keer.
Daarom ben ik op zoek gegaan naar een plek om te paragliden, ofwel met een bestuurbare matrasparachute van een berg springen. Leek mij lastig zonder heuvels en bergen in ons land. Maar het blijkt te kunnen in de Achterhoek. Maurik Paragliding is een van de twaalf erkende Nederlandse vliegscholen waar je kunt leren paragliden.
Tandemmaster Frans doet een laatste check vlak voor vertrek.
Tandemmaster Frans doet een laatste check vlak voor vertrek. © Omroep Gelderland

Tandemvlucht

Ik wil rustig aan beginnen dus ik doe een tandemvlucht en ik ben niet de enige. Het weiland van boer Bernard in Zeddam is gevuld met mensen die omhoog willen. Ze komen zelfs uit Noord-Brabant voor een liervlucht boven de Achterhoek. Bij het lieren word je vanaf de grond de lucht in getrokken met een lange kabel.
'Lopen, lopen, blijven lopen.' Dat is de opdracht die Linda krijgt tijdens de start.
'Lopen, lopen, blijven lopen.' Dat is de opdracht die Linda krijgt tijdens de start. © Omroep Gelderland
Ik begrijp de mensen die staan te wachten wel, want zelf kunnen vliegen is een onbeschrijfelijk mooie ervaring. Eenmaal in de lucht vergeet ik de tandem en voel ik me heel even zo vrij als een vogel. Ook omdat ik zelf mag sturen. En wat is de Achterhoek mooi van boven!
Eenmaal in de lucht mag Linda zelf sturen.
Eenmaal in de lucht mag Linda zelf sturen. © Omroep Gelderland
Even vergat ik alles totdat ik een sloot op me af zie komen. Bekijk de video boven het artikel om te zien hoe dit afloopt en wat er allemaal komt kijken bij deze extreme sport.
Zelf dit avontuur aangaan? Like de video en laat weten waarom jij een tandemvlucht zou moeten winnen!