Lokaal

Arnhem moet de rookworststad van Nederland worden

Winnaar John van Egmond bij zijn prijzen
Winnaar John van Egmond bij zijn prijzen © RTV Arnhem
ARNHEM - De herfst is in aantocht: het wordt guur en koud. Dus is het tijd voor stamppot met een Arnhemse rookworst. Als het aan slager Jan van Egmond ligt is Arnhem de rookworststad bij uitstek en dat moet heel Nederland weten.
Tussen het rijtje van de Bossche bol, de Zeeuwse bolus, de Limburgse vlaai en het Friese Suikerbrood, hoort de Arnhemse rookworst, vindt slager Jan van Egmond. "Zo moet je het zien ja."
Van Egmond is naast ervaren slager ook organisator van de nationale vakwedstrijd Arnhem Rookworststad. "Arnhem heeft dit jaar hoog gescoord. In de rubriek 'fijne rookworst' en 'specialiteit' wonnen ook Arnhemmers", vertelt hij.

Arnhemse rookworst is anders

Volgens Van Egmond roken ze in Arnhem de worst heel anders dan in de rest van Nederland: "In het noorden roken ze rookworst met kruidnagel en in het zuiden moet hij licht van kleur zijn."
Nog belangrijker vindt Van Egmond dat de wedstrijd slagers motiveert om betere kwaliteit te leveren. "Je ziet de productie van de rookworst ieder jaar beter worden", vindt de organisator.

Begin rookworstseizoen

In totaal hebben zo'n honderd slagers vanuit heel Nederland meegedaan aan de wedstrijd. Ze leverden allemaal twee rookworsten in en die zijn door een jury beoordeeld met een rapport. "Ze krijgen altijd een juryrapport om hun eigen rookworsten te verbeteren. En kijk eens hoeveel slagers er naar Arnhem komen voor de prijzen", zegt Van Egmond enthousiast.
Naast Arnhem deden ook slagers uit Horst, Epe, Apeldoorn, Doetinchem en Velp ook mee aan de wedstrijd. Maar ook uit Friesland en Zeeland kwamen er slagers naar Arnhem om deel te nemen aan de wedstrijd. "Zij komen allemaal hierheen voor een beker en het verbeteren van hun rookworst", belangrijk nu het rookworstseizoen begonnen is, vindt Van Egmond.

Winnaar

De jury bekroonde de ingezonden producten van John van Egmond van Slagerij J. van Egmond met goud. Zij werden daarmee de 47e Nationaal kampioen 2021 Arnhem Rookworststad en ontvingen daarom de bronzen rookworst.
Het Nationaal Kampioenschap Arnhem Rookworststad is in 1974 ontstaan op de huishoudbeurs in de oude Rijnhal in Arnhem. Slagers toonden er hun ambacht. De wedstrijd ging zelfstandig verder toen de Rijnhal failliet ging. Tijdens de wedstrijd krijgen ingezonden rookworsten een nummer, zonder naamsvermelding. Een deskundige jury keurt de rookworst op aanzien, vorm, kleur, aanzien na snijden, structuur, geur, smaak, consistentie en innovatie.