Nieuws

Echt herfstweer op komst, waarschuwing voor harde windstoten

Het wordt echt herfstweer de komende dagen met veel wind en buien.
Het wordt echt herfstweer de komende dagen met veel wind en buien. © ANP
ARNHEM - Het weer wordt de tweede helft van de herfstvakantie een stuk onstuimiger. Woensdagmiddag begint het al hard te waaien en donderdag is er kans op harde windstoten tot 75 km/u. Het KNMI heeft alvast code geel afgegeven.
Het wordt echt herfstweer de komende dagen met veel wind en buien, meldt Wilfred Janssen van Weerplaza. Toch is het niet koud. "Een jas heb je op veel plaatsen niet nodig vandaag." Woensdagochtend is er veel bewolking in Gelderland. Met name op de Veluwe en in het Rivierengebied zijn de buien dik genoeg voor regen en motregen.

Pittige exemplaren

In de middag neemt de wind toe en trekken er meer buien over provincie. "Daar zitten ook pittige exemplaren bij", vertelt Jansen. "Maar die buien trekken snel over, dus is het ook snel weer voorbij."
Woensdagavond is het op de meeste plaatsen droog, maar de stevige wind houdt wel aan. De zachte temperaturen blijven en zakken niet onder de 15 graden. Vannacht trekken er nog buien over Gelderland in combinatie met harde wind. Lokaal kan het flink doorplenzen. Door de forse zuidelijke wind en windstoten tot 80 km/u is het raadzaam om losse dingen die buitenstaan op te bergen.
Later in de nacht draait de wind en komt er koelere wind het land binnen. Daardoor is het donderdag weer een stuk frisser.

Code geel

Vanaf donderdagnacht 3.00 uur tot 10.00 uur in de ochtend geldt code geel, meldt het KNMI. Mensen worden gewaarschuwd vanwege kans op harde windstoten, met name bij buien. De KNMI verwacht dat het tussen 10.00 en 13.00 weer wat rustiger wordt, maar geeft voor de middag en avond weer code geel af voor harde windstoten.
Vrijdag is het opnieuw regenachtig, maar dan neemt de wind wel wat af. Tussendoor zijn er ook opklaringen.

Droog weekend

Het weekend begint daarentegen zeer aangenaam. Zaterdag blijft het zelfs de hele dag droog en de temperatuur gaat een tikje omhoog. Zondag kan er opnieuw een aantal buien overkomen.