Nieuws

'Wat heeft zo'n beestje je aangedaan?', Yasha en Elise vol ongeloof na vondst dode katten

Elise (links) en Yasha.
Elise (links) en Yasha. © Persbureau Heitink
EDE - De vondst van twee vuilniszakken met een dode kat en dode kittens grijpt ze enorm aan. Yasha Gribling en Elise Verwoert deden maandag een even morbide als verdrietige ontdekking op twee plekken in hun woonplaats Ede. Ongeloof overheerst bij de twee tieners, die niet begrijpen hoe zoiets kan gebeuren.
Het verhaal begon eigenlijk twee weken geleden al, legt Elise uit op de plek des onheils aan de Peppelensteeg. "Mijn moeder vond op deze plek toen een klein katje, schreeuwend in de bosjes. Die heeft ze gered en meegenomen. Ze zag toen ook al een vuilniszak liggen, maar ze dacht: ik kijk er niet in."
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
'Wat heeft zo'n beestje je aangedaan?', Yasha en Elise vol ongeloof na vondst dode katten
Maandag nam het verhaal een trieste wending. Yasha was op de Van der Hagenstraat en zag daar een vuilniszak liggen, waar ze besloot in te kijken. "Toen zag ik twee katjes liggen", vertelt ze. "Ik heb de politie gebeld en uiteindelijk bleken het er acht te zijn. Het waren vier echte kleintjes, twee waren middelgroot en twee nog wat groter. Ik schrok er enorm van", aldus Yasha.

Terug naar andere vuilniszak

Elise moest meteen weer denken aan wat haar moeder twee weken eerder had gezien. "Toen Yasha vanmiddag die zak vond, zijn we voor alle zekerheid toch weer hier gaan kijken bij deze zak. En daar lag nog een dode kat in", zegt ze.
De Dierenambulance Gelderse Vallei ontdekte in totaal geen acht, maar negen dode kittens in de zak aan de Van der Hagenstraat. In de tweede zak, aan de Peppelensteeg, zaten een dode kitten en een dode poes. Een morbide vondst, die vooral veel vragen oproept voor alle partijen.

'Dit kan niet'

"Je maakt dit niet dagelijks mee", zegt Elise verdrietig. "Ik ben een dierenliefhebber, dan is niet te beschrijven hoe je dit kunt doen. Dat is gewoon... het kan niet. Er moet iets aan gedaan worden. Als iemand nu nog meer zakken vindt, dan zou dat echt niet oké zijn."
De vriendinnen begrijpen niet hoe iemand tot zo'n daad kan komen. "Het raakt me zeker. Iemand die dit gedaan heeft, is geen leven waard. Zo'n beestje kan niet praten, is hartstikke onschuldig. Wat heeft zo'n beestje je aangedaan?"