Nieuws

'Echt een nonsensverhaal dat koning maar een dagdeel jaagt op kroondomein'

Harry Voss strijdt al jaren tegen de sluiting van Kroondomein Het Loo.
Harry Voss strijdt al jaren tegen de sluiting van Kroondomein Het Loo. © Harry Voss
APELDOORN - De afsluiting van Kroondomein Het Loo voor drie maanden per jaar ligt al jaren onder vuur. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) jaagt koning Willem-Alexander gemiddeld één dagdeel per jaar op het kroondomein. Dat deelde de dienst dinsdag mee. Harry Voss, die al lange tijd actievoert tegen de jaarlijks terugkerende sluiting van het kroondomein, gelooft er niets van.
“Ik weet niet of de RVD weleens liegt, maar dit is echt een nonsensverhaal", reageert Voss. "Onbegrijpelijk dat dit bericht de wereld wordt ingebracht", zegt hij.
Ook dit jaar ging het kroondomein op 15 september weer dicht voor het publiek. Volgens de RVD is de sluiting nodig om overpopulatie van wild in het gebied te voorkomen. Deze dieren worden afgeschoten. Volgens de RVD wordt dit in 90 procent uitgevoerd door professionele faunabeheerders.
De RVD geeft toe dat er ook wordt gejaagd op wild door sommige leden van de koninklijke familie en hun gasten, als zij houder zijn van een jachtakte. "Dit doen ze incidenteel ook.”
Volgens Voss was er sowieso in de eerste anderhalve week na de sluiting dit jaar al een hofjacht. "Dit is een jacht op het domein met hoge gasten en waarbij wij ongewenste gasten zijn."
Voss werd hierover getipt en samen met een groepje ging hij op pad om deze hofjacht te verstoren. "Wij blijven dan netjes op de openbare weg. Er kwam een auto keihard op ons afrijden en die was verrast door onze komst", vertelt Voss. "Met een grote stofwolk stopte de wagen en reed ongemakkelijk terug. Daar zit een hoge gast in", beweert Voss.

Verdwaalde toerist afgevoerd

Het groepje werd gevolgd door agenten op motor. Verderop zagen de actievoerders een verdwaalde toerist op de fiets die in het gesloten deel was. "Voor onze ogen zagen we hoe de politie achter de man aanging. Hij werd wel een half uur staande gehouden en daarna met fiets en al in een politiebusje afgevoerd."
Floris Müller van de Vereniging de Republiek denkt dat het bericht van de RVD eerder meer kritiek aanzwengelt. "Het sentiment groeit tegen dit soort misstappen van de koning. De bevolking voelt de afstand alleen maar groeien."