Instellingen

Mexicaanse 'helper' in drugslab Herwijnen vreest voor vergelding uit Mexico

Begin juni dit jaar werd er een inval gedaan bij het crystal meth-lab in Herwijnen.
Begin juni dit jaar werd er een inval gedaan bij het crystal meth-lab in Herwijnen. © Omroep Gelderland
HERWIJNEN - Het Openbaar Ministerie eist vijf jaar cel tegen twee Mexicanen die verdacht worden van het runnen van een groot crystal meth-drugslab in Herwijnen. Dinsdag boog de rechtbank zich over de precieze rol van het tweetal.
De twee verdachten (46 en 27 jaar) waren volgens het OM belangrijke, drijvende krachten in het productieproces van crystal meth, dat duurde van februari tot juni 2020, totdat ze bij een inval op een boerenerf aan de Bloklandweg werden opgepakt. De oudste verdachte ontkent de kok te zijn geweest, de jongere Mexicaan beweert dat hij hand- en spandiensten verrichtte. Ook een 65-jarige man uit Herwijnen, eigenaar van het terrein, wordt verdacht van betrokkenheid. Het OM gaat uit van een eigen keuze van verdachte , niet onder druk van derden of een drugskartel.

Terreineigenaar ontkent betrokkenheid

De eigenaar en verhuurder van het terrein bleef dinsdag bij zijn verklaring. Hij dacht dat de containers die op zijn terrein werden geplaatst voor tweedehands kleding werden gebruikt, en dat de loods was gebouwd voor opslag van bouwmaterialen voor zijn bouwbedrijf.
De geur die hij rook was volgens hem wasmiddel. Volgens het OM kan het niet anders dan dat de man van de illegale drugspraktijken heeft geweten. Tegen hem is een celstraf van vijftien maanden voorwaardelijk geëist en een geldboete van 10.000 euro.

Mexicanen vrezen voor hun familie

De twee Mexicanen zijn bang voor represailles door het Mexicaanse drugskartel. "De hele dag dag ben ik bezorgd om mijn gezin. Ze hebben mij nodig, want ze zijn niet beschermd. Ik ben bang dat ze hen vinden en dat ze hen wat aan gaan doen. Mijn vrouw is op de hoogte van het feit dat ze haar aan het zoeken zijn. Ik weet dat als ik ooit in Mexico terugkom, ze me opwachten."
Voor de zaak zijn twee dagen uitgetrokken. Woensdag wordt de zitting voortgezet.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!