Nieuws

Elf dode katten bij het vuilnis geen unicum: dit zijn de bizarste dierenvondsten in één jaar tijd

EDE - Maandag werden in Ede elf dode katten in vuilniszakken gevonden. Helaas is zo'n vondst geen uitzondering. Het gebeurt vaker dat dieren dood of ernstig verwaarloosd achtergelaten of gedumpt worden. We zetten de bizarste vondsten van het afgelopen jaar op een rij.

September 2020: hondjes met ontstekingen

In september vorig jaar werden zeventien verwaarloosde hondjes binnengebracht bij Dierentehuis Arnhem en omstreken. Bij het aantreffen van de hondjes zaten ze onder de urine en ontlasting. Ze waren met afzetlint vastgebonden aan een paal langs de kant van de weg. De meeste honden hadden een oor-, oog- en tandvliesontsteking.
Verwaarloosde honden langs de kant van de weg.
Verwaarloosde honden langs de kant van de weg. © Politie Arnhem-Noord

Juli 2021: kippen gedumpt

In de tuin van een pasgetrouwd stel uit Ede werden in juli van dit jaar 25 kippen gedumpt: achttien kuikentjes, vier hennen en drie hanen. Vrienden van het paar lieten de dieren op de trouwdag achter als ‘cadeau’. Een van de kuikentjes overleefde het niet, het werd door de volwassen dieren kapot gepikt.
Voor Sandra van Werd van Comité Dierennoodhulp is het onvoorstelbaar dat men zo wreed kan omgaan met kwetsbare dieren. De kuikentjes waren nog geen week oud. “Dit is geen geintje, maar pure dierenmishandeling”, zei Van Werd. Namens het Comité deed ze aangifte bij de politie.

Augustus 2021: negen konijnen in het bos

In het Lunterse Buurtbosch werden in augustus negen konijnen gevonden. Ze waren helemaal alleen achtergelaten. Voorbijgangers zagen de tamme konijnen en waarschuwden de Dierenambulance. Acht van de negen konijnen konden gered worden. Zeven van de konijntjes die het gered hebben lijken in orde. Eentje zat zodanig onder zijn eigen uitwerpselen, dat de normale manier van ontlasting niet meer lukte.
In totaal werden er negen konijnen gedumpt in Lunteren.
In totaal werden er negen konijnen gedumpt in Lunteren. © Dierenambulance Gelderse Vallei
Ongeveer twee weken later werd in Vuren een blinde kitten gevonden op de Waaldijk. Het dierenasiel in Tiel was woedend. "Wij hebben al veel gezien en meegemaakt in al onze jaren als asielmedewerkers. Maar wat er dit weekend is gebeurd, heeft ons toch weer geshockeerd", liet het asiel weten via Facebook.
Het ging om een klein katertje van een week of acht oud. Hij werd geboren met een flinke afwijking in het gezicht waardoor hij blind raakte. Volgens de medewerkers was het beestje heel tam bij de vondst, maar was het wel volledig uitgehongerd. Bovendien zat hij vol met vlooien en wormen.
Het blinde kitten.
Het blinde kitten. © Dierenasiel Tiel

September 2021: schapen en ganzen

De NWVA greep in september in vanwege zeventig zeer verwaarloosde schapen. In een Gelderse plaats - welke maakten ze niet bekend - haalden inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit tijdens een hercontrole de schapen weg. De dieren waren ziek en sterk vermagerd en vijf van de schapen liepen kreupel. Ze werden tijdelijk ondergebracht bij een andere verzorger.
Twee dagen later vond een wijkagent in Neder-Betuwe twintig dode ganzen. Ze waren verpakt in zes vuilniszakken. Hoe hij de vuilniszakken op het spoor kwam, vertelde hij er niet bij. Wel zei hij dat er een zwerm dikke bromvliegen om de dode dieren hing, dus mogelijk lagen de zakken met dode ganzen er al wat langer. De agent riep de hulp in van sociale media om duidelijk te krijgen wie de dode ganzen aan de Waalbandwijk heeft achtergelaten. Voor zover bekend is die zaak nog niet opgelost.