Nieuws

'Het meisje gebruikte haar pop als martelpop', taakstraffen voor stel dat dochter ernstig verwaarloosde

De voorzitter van de rechtbank in Arnhem.
De voorzitter van de rechtbank in Arnhem. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Een vrouw uit Tiel krijgt een werkstraf van 150 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden voor het mishandelen en verwaarlozen van één van haar kinderen. Haar man kreeg een taakstraf van 80 uur en twee maanden voorwaardelijk cel. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.
De mishandeling en verwaarlozing begonnen toen het meisje 7 jaar oud was. De zaak kwam aan het licht toen een politieman het meisje op straat tegen kwam en met haar in gesprek raakte. Het meisje werd totaal anders behandeld dan de twee andere kinderen binnen het gezin.
Zo werd ze met te weinig kleren buiten gezet en waren op haar kamer nauwelijks meubels en geen gordijnen. Ook werd het kind 's nachts wakker gehouden en mocht ze niet naar de wc. De ouders gaven tijdens eerdere zittingen aan dat ze niet met het lastige gedrag van hun dochter om wisten te gaan en haar daardoor misschien wel te hard gestraft hadden. De vader wordt vooral verweten dat hij onvoldoende heeft ingegrepen.

Slachtoffer mentaal beschadigd

Wat op de rechters veel indruk had gemaakt, was een verslag van een observatie van het kind. Daaruit bleek dat het slachtoffer geleden heeft onder de verwaarlozing. Tijdens de observatie bleek dat ze met haar pop kinderen-martelaartje speelde. De rechter citeerde uitspraken van het kind. "Ik kill jou, kleine strontbaby. Doen maar de politie bellen. Nu ga je door, kleine mongolische kip."
Volgens de rechters was dit kennelijk een normale manier van spelen, terwijl het dat niet is. Naast de psychische mishandelingen achtte de rechtbank ook de fysieke mishandelingen bewezen. Wel heeft de rechtbank met de straf rekening gehouden met het feit dat het nu veel beter binnen het gezin lijkt te gaan.