nieuws

Nijmegen moet terug naar oude situatie van afval scheiden, zegt deze lokale partij

Hans Jacobs haalt restafval uit oranje zakken.
Hans Jacobs haalt restafval uit oranje zakken. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - “Het is mooi geweest”, zegt Hans Jacobs van de lokale partij VoorNijmegen.NU. Volgens hem werkt het huidige systeem van gescheiden afvaltarieven in zijn stad misbruik in de hand. Op die manier wordt veel afval niet meer hergebruikt, maar gaat het de verbrandingsoven in. Daarom moet Nijmegen terug naar de oude situatie van gratis afvalzakken. Wethouder Velthuis vindt juist dat het goed gaat.
Het is donderdagavond. Jacobs opent één van de plastic afvalzakken die bij de flats aan de Lankforst klaarliggen voor de ophaaldienst op vrijdagmorgen. “Er zitten bananenschillen in, er zit vlees in, er zit eigenlijk van alles in dat er niet in thuishoort.”
Hij gaat nog even door. Batterijen, luiers: allemaal zaken die niet bestemd zijn voor de oranje afvalzak, die bedoeld is voor herbruikbaar afval zoals plastic.
Jacobs begrijpt wel hoe het komt. De groene restafvalzakken kosten 1,09 euro, de oranje zakken slechts 5 cent. Jacobs: “Als je het niet breed hebt, is de keuze snel gemaakt.”

Helft wordt niet gerecycled

Ook de rekenkamer van de gemeenteraad concludeert dat de kwaliteit van afvalscheiding beter moet. Liefst de helft van het herbruikbare materiaal wordt niet gerecycled, maar komt in de verbrandingsoven. Dat komt volgens de rekenkamer deels doordat inwoners restafval gooien bij het afval dat hergebruikt zou moeten worden. “Daardoor is dat afval vervuild en niet meer geschikt om te hergebruiken", weet Jacobs.
Kijk waar Hans Jacobs in de praktijk tegenaan loopt:
Nijmeegse partij wil af van afvalzak.
Wethouder Bert Velthuis wuift de kritiek weg: “Nijmegen scheidt als één van de besten het afval in heel Nederland”, zegt hij. Wel erkent de wethouder dat het in een aantal wijken in Nijmegen nog niet goed gaat. Velthuis: “Er zijn misschien ook mensen die niet helemaal weten waar welke zak voor bedoeld is. Daarvoor hebben we afvalcoaches die deze mensen moeten begeleiden.”

Wroeten in afval

Hans Jacobs gelooft daar helemaal niet in. “Die afvalcoaches zouden, als ze hun werk goed doen, in die zakken moeten wroeten op zoek naar een adres om de mensen erop aan te spreken.” Volgens hem doen ze dat niet en gooien vuilnismannen zelfs oranjezakken en groene zakken door elkaar, omdat het afval toch al door elkaar zit. Jacobs vindt de arbeidskosten van zo’n afvalcoach - 45.000 euro de man - weggegooid geld.
Wethouder Velthuis wijst er juist op dat Nijmegenaren met het nieuwe systeem goedkoper uit zijn. Want voorheen werden de gratis afvalzakken voor plastic+afval voor van alles gebruikt, van de opslag van oude dekens tot aan de winterkleren. Dat kostte de gemeente veel geld. Twee jaar geleden werden er nog bijna negen miljoen gratis plastic+ zakken verstrekt, terwijl er nog maar 5,8 miljoen werden gebruikt sinds ze 5 cent per stuk kosten.

12 miljoen

VoorNijmegen.NU vindt dat de kosten van het ophalen van afval nu vooral bij de huiseigenaren terecht komen. Van de 12 miljoen euro die het ophalen jaarlijks kost, wordt 2 miljoen gedekt door de verkoop van de groene restafvalzakken van 1,09 euro per stuk. 10 miljoen wordt betaald uit de Onroerend Zaak Belasting (OZB) die alleen huiseigenaren moeten betalen. VoorNijmegen.NU vindt dat oneerlijk.