Nieuws

Winterswijk naar 112-hoorzitting in Den Haag

WINTERSWIJK - Inwoners uit Winterswijk gaan vandaag naar Den Haag om daar te vertellen over hun problemen met het bellen van alarmnummer 112.
Ze doen dat tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. Ook burgemeester Van Beem gaat mee. Namens Winterswijk voert politieagent Willem Saris het woord.
Met de buurtschappen op weg naar de 2e Kamer-hoorzitting over slechte bereikbaarheid mobiele telefoon. Prima actie ! pic.twitter.com/MiY2ft1LvS
— Thijs van Beem (@thijsvanbeem)

1000 klachten

Dinsdag overhandigde Omroep Gelderland, samen met drie andere regionale omroepen, ruim 1000 meldingen van klachten. Die kwamen binnen nadat Omroep Gelderland een meldpunt instelde. Naar aanleiding van de vele klachten wil het CDA dat er een onderzoek komt naar 100% mobiele dekking.
In schriftelijke vragen die het CDA deze week samen met de SP stelt, vraagt CDA-Kamerlid Agnes Mulder om opheldering. Ze wil weten of het probleem van slecht of geen bereik van 112 niet alleen speelt in grensregio's en buitengebieden, maar ook in steden zoals Amsterdam of Arnhem. Uit de kaart van het Geen112-meldpunt van Omroep Gelderland blijkt dat dat wel het geval is.

Kosten

Daarnaast wil het CDA weten of de bewering van de telecomaanbieders klopt dat enkele duizenden zendmasten nodig zijn om mobiele dekking in heel Nederland te garanderen. De partij wil ook van het ministerie van Economische Zaken weten wat het kost om volledige mobiele dekking in Nederland te garanderen.

95 procent

Minister Kamp (Economische Zaken) en minister Opstelten (Veiligheid & Justitie) verschuilen zich volgens het CDA te veel achter het feit dat in de wet is opgenomen dat er een landelijke dekkingsgraad is vastgesteld van 95 procent. Volgens CDA-Kamerlid Agnes Mulder is mobiele dekking in de huidige samenleving, net als snel internet, een basisbehoefte.