Instellingen

Illegale prostitutie, gestolen auto's en flitspoeder, ruim 100 adressen bezocht in buitengebied

Ruiken aan drugs in Zieuwent. Onderdeel van de Week tegen Ondermijning.
Ruiken aan drugs in Zieuwent. Onderdeel van de Week tegen Ondermijning. © Omroep Gelderland
LICHTENVOORDE - Vijf gevallen van illegale prostitutie, iemand met 30.000 euro cash op zak en gestolen auto's. Dat is een deel van de oogst van de Week tegen Ondermijning. Gemeenten, politie, douane, OM, belastingdienst en andere instanties in Noord- en Oost-Gelderland hebben vorige week diverse acties tegen ondermijning ondernomen, Van Winterswijk tot Zutphen, Putten en Oldebroek.
De vermenging van onder- en bovenwereld speelt al jaren. Een bekend voorbeeld zijn boeren die door criminelen worden benaderd om een lege schuur te verhuren. Daarin worden dan vaak een hennepkwekerij of een drugslab gehouden.
Daarom werden er vorige week van de Achterhoek tot de Veluwe 103 adressen in het buitengebied bezocht. Die bezoekjes hadden een preventief karakter. Zoals inwoners van Oost Gelre ook bekend werden gemaakt met de geuren van een xtc-lab en een cocaïnewasserij.
Maar er werden ook overtredingen geconstateerd, zoals een persoon op de Veluwe met 30.000 euro bij zich. "En dan heeft hij wel wat uit te leggen als hij niet kan verklaren waarom hij zoveel geld bij zich heeft", zegt districtschef José Rooijers van Noord- en Oost-Gelderland.
Tekst gaat verder onder de video

Verrast

Ze werd ook verrast tijdens een controle in een garage in de gemeente Voorst, waar gestolen auto’s en onderdelen van auto’s werden aangetroffen die mogelijk van diefstal afkomstig zijn. "Nee, dat hadden we niet verwacht", bekent Rooijers, die zich niet laat leiden door de oogst van alle acties. "Dat maakt niet zoveel uit. Veel belangrijker is het gevoel dat je samen met alle instanties een vuist maakt tegen ondermijning."
Annette Bronsvoort, burgemeester van Oost Gelre en bestuurder van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, sluit zich daarbij aan. "We zijn heel tevreden dat we op zoveel fronten ons gezicht hebben laten zien en dat samen hebben gedaan."

Duitse hulp

Het was de eerste maal dat er op zo'n breed vlak werd samengewerkt. Daarbij werden er samen met de Duitse collega's ook gemeenschappelijke grenscontroles uitgevoerd. Zo trof de politie bij een Duitse automobilist met valse kentekenplaten flitspoeder aan, waarmee plofkraken op geldautomaten worden uitgevoerd.
Wanneer de partners bij één van de integrale controles (strafrechtelijke) overtredingen of andere signalen van criminaliteit constateerden, werden betrokken overheidsinstanties ingeschakeld om meteen door te kunnen pakken. De acties en controles waren niet uitsluitend gericht op drugs gerelateerde criminaliteit, maar bijvoorbeeld ook op illegale prostitutie, arbeidsomstandigheden en huisvesting van arbeidsmigranten, auto- en (vervoers-)bedrijven.

Verkeerscontroles

Er waren grote verkeerscontroles op de Veluwe en in de Achterhoek. Daarbij werd een persoon aangehouden omdat hij nog een straf van 72 dagen moet uitzitten. Bij twee bestuurders werd bloed afgenomen omdat ze verdacht worden van het rijden onder invloed van verdovende middelen. Daarnaast werden tien boetes uitgedeeld voor overige verkeersovertredingen.
In de gemeente Apeldoorn werden controles bij het milieutransport gehouden. Meer dan 5000 auto’s werden gescand door ANPR (camera's met automatische kentekenplaatherkenning). Dit resulteerde onder meer in twee aanhoudingen, de inbeslagname van 2000 euro, een aantal bolletjes drugs, een aantal xtc-pillen en gripzakjes met cocaïne, amfetamine en speed.
In Harderwijk werden verschillende verkeersovertredingen geconstateerd. Tegelijkertijd werden er panden en bedrijven gecontroleerd op het industrieterrein, waarin activiteiten plaatsvonden die in strijd waren met het bestemmingsplan.
In een woning in Doetinchem werden tijdens een controle zakjes met harddrugs en een vuurwapen aangetroffen. Hier werd een persoon aangehouden. Bij een bedrijf in Aalten waren gevaarlijke stoffen op een verkeerde manier opgeslagen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!