Instellingen

Bio-centrale Harderwijk failliet verklaard

De bio-energiecentrale Harderwijk is dinsdagochtend failliet verklaard.
De bio-energiecentrale Harderwijk is dinsdagochtend failliet verklaard. © eigen foto
HARDERWIJK - De bio-energiecentrale Harderwijk van Waterschap Vallei en Veluwe is dinsdagmorgen failliet verklaard. Het ging al een tijdje niet zo goed met de centrale. Zo waren er technische mankementen en werd de centrale geconfronteerd met hoge kosten. De Raad van Commissarissen en de aandeelhouders hebben de afgelopen tijd naar mogelijkheden gekeken om de centrale te redden, maar ze zien geen andere optie dan een faillissement.
De bio-energiecentrale verwerkte mest en andere producten uit de landbouw en voedselindustrie tot gas. Dat groene gas werd geleverd aan het aardgasleidingnetwerk in Harderwijk. Het initiatief voor de centrale werd in 2016 genomen door Jan Bakker Duurzaam Midden en Waterschap Vallei en Veluwe. Doel was het opwekken van biogas en duurzame bijproducten.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Bio-centrale Harderwijk failliet verklaard.

Hoge gasprijzen

Volgens een woordvoerder van het waterschap konden ook de toename van de gasprijzen niet meer voor een oplossing zorgen: "We werken met vaste prijzen en vaste contracten, het is dus niet zo dat we van de stijgende gasprijs konden profiteren". Wat er met de centrale zelf gebeurt, kan de woordvoerder nog niet zeggen. "Daarvoor is het nog te vroeg."

Tegenvallers

De BECH zoals de bio-energiecentrale officieel heet, had vanaf de start te kampen met tegenvallers. Dat heeft in de eerste jaren geleid tot extra kosten en een lagere gasproductie. Tegelijkertijd gingen de inkomsten voor het verwerken van de mest omlaag en namen de kosten voor de producten die bij de vergisting vrij kwamen toe. De contracten en prijsafspraken voor de afnemers bleven gelijk, daardoor is een financiële positie ontstaan die niet langer houdbaar was.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!