Nieuws

'Geen luxe fruithapjes op bed', minder kraamzorg door personeelstekort

Marline en Ramon voelen zich inmiddels helemaal vertrouwd met hun kleine Mido.
Marline en Ramon voelen zich inmiddels helemaal vertrouwd met hun kleine Mido. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Je huis wordt lekker schoongemaakt en je krijgt regelmatig een uitgebreid fruithapje op bed: dat is het beeld wat veel aanstaande ouders hebben van de kraamtijd. Maar door personeelstekort in de geboortezorg is dat er momenteel niet bij, merken jonge ouders in Gelderland.
Als kersverse papa en mama voelen Marline Vermeulen en Ramon Mertens zich inmiddels helemaal vertrouwd met hun kleine man. Mido, hun eerste kindje, is geboren op 10 september. Al ruim voor de zomer waarschuwde de kraamzorginstantie hen dat het wel eens druk kon worden tegen de tijd dat Marline uitgerekend zou zijn.

'Als het nodig is, zijn we er'

“Ik was uitgerekend net na de zomervakantie. Bij de intake is ons al verteld dat door vakanties en het feit dat er veel kinderen geboren worden, het zo kan zijn dat je minder uren kraamzorg krijgt. Dat is wel afhankelijk van wat je nodig hebt."
Bang dat ze aan haar lot wordt overgelaten, is Marline op dat moment niet. "Mocht het nodig zijn, dan zijn we er, werd er wel gezegd."
Bekijk hoe Marline en Ramon het met minder uren kraamzorg moeten stellen:
Drukte in de kraamzorg.
Een paar maanden later blijkt de waarschuwing terecht. In plaats van acht hele dagen hulp en assistentie van een kraamhulp, krijgen de jonge ouders alleen 's middags ondersteuning van Lizette Middelburg van Naviva Kraamzorg. "Je maakt dan samen een plan van: wat wil je zelf graag doen in die uren. Lizette gaf toen meteen aan dat de uren die we hadden, ze wel effectief wilde besteden."

Geen luxe fruithapjes

De jonge ouders hebben het gevoel dat ondanks de halve dagen, ze goed genoeg op weg zijn geholpen tijdens hun kraamweek. "Wat je vroeger zag, dat je een luxe fruithap krijgt elke dag, dat heb je niet. Maar alles wat nodig is, alles voor hem en mijn medische controles, dat wordt gewoon gedaan."
Voor de huishoudelijke taken wordt Ramon ingeschakeld, want daar kwam de kraamhulp niet aan toe. "Dat was wel zwaar af en toe, maar uiteindelijk hebben we dat prima gered", aldus Ramon.
Marline vult aan: "Het is leuk als dat erbij komt, maar het belangrijkste is wel dat je weet dat er voor Mido gezorgd wordt en dat het met mij goed gaat. En dat was zo." Voor de Apeldoorners heeft het terugschroeven van de kraamzorguren uiteindelijk geen nadelige effecten. "Maar ik kan me voorstellen dat stellen die al meerdere kinderen hebben of met gezondheidsproblemen kampen, wel behoefte hebben aan meer uren."
Want als nieuwbakken ouders hebben ze ervaren hoe belangrijk de kraamzorg is. "Er komt in die eerste week zoveel op je af, een kind die er ineens is, dan is het heel fijn als er iemand is die je in zo'n proces begeleidt. Dat geeft een stukje zekerheid."

49 uur 'normaal'

Uiteindelijk krijgen Marline en Ramon 27,5 uur kraamzorg, een stuk minder dan gebruikelijk is. "Normaal gesproken krijgt een moeder die borstvoeding geeft 49 uur kraamzorg en iemand met flesvoeding 45 uur zorg, nu is dat allemaal beperkt tot 24 uur zorg per gezin", vertelt Middelburg.
Een stijgend aantal baby’s en een personeelstekort zijn de oorzaak. “Het is ontzettend druk, we hebben vaak dubbele diensten. Dus ’s morgens bij een gezin en ’s middags bij een gezin", aldus de Middelburg.
Tot nu toe kan ze het nog bolwerken, maar extra collega's in de regio zijn meer dan welkom. "Wat me zorgen baart is dat we gewoon te weinig personeel hebben, en het is gewoon een ontzettend leuk beroep dus ik zou zeggen: solliciteer!”
Bij Marline en Ramon is er veel begrip voor de situatie van de kraamzorg: "Je bent je er bewust van dat je niet de enige bent die een kleintje heeft gekregen, dus het is gewoon delen."