Nieuws

Herders nemen maatregelen nadat wolf schaap doodbeet

De schaapskudde van Daphne van Zomeren
De schaapskudde van Daphne van Zomeren © Daphne van Zomeren
VIERHOUTEN - Schaapherder Daphne van Zomeren en haar collega-herders dragen voortaan een alarmtoeter bij zich. Dit doen ze nadat eerder deze maand een wolf op klaarlichte dag een schaap doodbeet. Ook vertrekken de herders 's ochtends een uurtje later met de kudde. In plaats van om 8.00 uur starten ze nu om 9.00 uur. Dan is het lichter en lopen de schapen minder risico.
Het zijn kortetermijnmaatregelen die eenvoudig konden worden genomen, net zoals de locatie waar ze met de kudde heen gaan. “We lopen nu in Vierhouten en kiezen ervoor om niet meer heel diep de hei op te gaan”, vertelt Van Zomeren aan mediapartner RTV Nunspeet. “We kiezen meer de voorzijde, dichter bij het dorp. Daar waar meer mensen zijn.” Vanwege de herfstvakantie is het drukker in het bos. De herderin denkt daarom dat de wolf zich nu minder snel laat zien. “Maar dat kunnen we niet met zekerheid zeggen.”
Artikel gaat verder onder de foto:
De alarmtoeter.
De alarmtoeter. © Daphne van Zomeren
Het dragen van de toeter, denk aan een gastoeter die bij voetbalwedstrijden wordt gebruikt, geeft de schaapsherder niet per se een veiliger gevoel. Maar het is wel goed iets bij je te hebben, legt ze uit: “We weten niet of het helpt, we kunnen het niet even testen. Maar het is wel belangrijk om veel geluid te maken als je een wolf ziet. De toeter kan 'm dan afleiden." Herder Marc Baars schreeuwde tijdens het incident naar de wolf, maar aan geschreeuw kunnen wolven wennen, zegt Van Zomeren. “Als je een paar keer schreeuwt, heeft dat ook geen effect meer. Daarom willen we op veel verschillende manieren lawaai maken.”

's Nachts wel op de hei

De schapen blijven 's nachts nog wel op de hei staan. Dan staan ze binnen nachtrasters die al bewezen goed te werken tegen de wolf. De dieren staan dan dus veilig. De drie wolven zijn door de verschillende herders niet meer gezien in het gebied. “We gaan ervan uit dat ze nog wel in de omgeving zijn”, zegt Van Zomeren. Op dit moment lopen drie schaapskuddes rond bij Vierhouten en Elspeet. In totaal gaat het om zo'n 800 à 900 schapen.
De herders willen ook langetermijnoplossingen vinden, maar die zijn minder makkelijk te realiseren. Zo willen ze gaan onderzoeken of er kuddebeschermingshonden ingezet kunnen worden. “Dat is iets wat we niet à la minute kunnen doen, daarvoor moeten het geschikte honden zijn. En dat vraagt van ons ook wel veel”, stelt Van Zomeren.

Alarmpistool

Ook kijken ze naar andere methodes om de kuddes bij de wolf weg te houden. “Denk dan in de richting van een alarmpistool bijvoorbeeld. Maar dat mag niet zomaar, dus dat moet worden uitgezocht.” De wolf heeft de hoogste staat van bescherming, dus dat maakt het ook ingewikkeld. “Er zijn nu weinig dingen die we kunnen doen om ons te beschermen.”
Ze gaat nog wel alleen met de kudde op pad. Met meerdere herders op pad gaan kan ook nog een optie zijn. Ze is niet bang voor haarzelf, maar wel voor de honden en schapen.
De Nunspeetse partij Gemeentebelang vroeg zich af welke maatregelen de herders kunnen nemen en legde daarom afgelopen weekend een werkbezoek af bij Van Zomeren en het bestuur van de schaapskooi.