Instellingen

Tattoowereld wil vrouwen van brandmerk pooiers afhelpen

Tatoeëerders willen slachtoffers van pooiers helpen.
Tatoeëerders willen slachtoffers van pooiers helpen. © ANP
ARNHEM - De Nederlandse Brancheorganisatie Tattookunst wil slachtoffers helpen die uit de gedwongen prostitutie stappen, maar nog een tatoeage hebben van hun pooier.
De bond reageert daarmee op een verhaal dat vrouwen vertelden in het programma In het vizier van De Jager van Omroep Gelderland. In de uitzending deden Roos en Sameena, beiden slachtoffers van een loverboy, hun verhaal. Ze zijn 'gebrandmerkt', een term die gebruikt wordt voor meisjes die een tatoeage of erger hebben gekregen, waarmee pooiers willen laten zien dat ze hun eigendom zijn.

Naam in buik gekerfd

Roos heeft een tatoeage op haar schouder. Bij Sameena werd met een mes een naam in haar buik gekerfd. Vrouwen die uit de wereld van de gedwongen prostitutie stappen, nemen die tatoeages en littekens mee en worden daardoor altijd herinnerd aan hun vroegere leven. Vaak hebben ze niet de middelen om het te laten verwijderen.
Een bizar verhaal, vindt Andy Spaan van de Nederlandse Brancheorganisatie Tattoo Kunst. De verhalen die beide vrouwen vertellen, waren niet bekend bij de brancheorganisatie. Spaan geeft aan de signalen serieus te nemen. "Natuurlijk willen we helpen. Misschien overbodig, maar het is belachelijk dat dat überhaupt nog kan in onze maatschappij."
Sameena werd gebrandmerkt door haar pooier
Vrouwen die gebrandmerkt zijn door loverboys, moeten hulp krijgen

Laseren

De brancheorganisatie wil slachtoffers van dit soort praktijken helpen, door hun connecties met lasercentra die tatoeages kunnen verwijderen, in te zetten. Daarnaast willen ze slachtoffers in contact te brengen met tattoo-artiesten die een tatoeage kunnen bedekken of veranderen.
Het probleem ligt echter ook bij het feit dat deze vrouwen überhaupt een tatoeage kunnen krijgen. Volgens Spaan zullen professionele tatoeëerders niet iemand tegen zijn of haar wil tatoeëren: "In principe wordt iedereen op vrijwillige basis getatoeëerd. Als je zou merken dat er een bepaalde psychologische druk achter zou zitten, dan gaat het gewoon niet gebeuren."
Toch pleit de brancheorganisatie al langer voor betere regelgeving. Binnenkort gaat de minimumleeftijd voor een tatoeage al omhoog van 12 naar 16 jaar. Maar de organisatie zou ook graag regels zien voor tatoeages in de nek en in het gezicht, zegt Spaan: "Wij als bond willen ons daar sterk voor maken."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!