Instellingen

Baasjes vermiste Paco enorm opgelucht: 'Niet verwacht dat hij nog bij ons zou zitten'

Paco is inmiddels weer helemaal de oude.
Paco is inmiddels weer helemaal de oude. © Omroep Gelderland
EDE - Hij was al dagen vermist en legde zondagavond zelfs het treinverkeer tussen Ede en Arnhem plat. Maar nu is hond Paco weer veilig thuis bij zijn baasjes Bianca en Joop Lourens. Bianca doet tegenover Omroep Gelderland haar verhaal. "Ik hoop het nooit meer mee te maken."
Op vrijdagmiddag loopt Bianca Lourens met haar kleinzoon en hondje Paco door de bossen bij Ede. "We zochten naar paddenstoelen", legt ze uit tegen Omroep Gelderland. Toen sloeg het noodlot toe. "Paco liep hard door en rukte de lijn uit mijn handen. Hij schrok van het handvat dat achter hem langs schoot en ging ervandoor."
Hond Paco is weer thuis

145 vrijwilligers

Een voorbijganger probeerde Paco nog te vangen, maar het mocht niet baten. De jonge hond vluchtte in de richting van het ENKA-terrein. "Het was verschrikkelijk", zegt Bianca. "Je hoopt zo dat het niet gebeurt en je schrikt enorm. Mijn kleinzoon en ik hebben hem overal in de buurt gezocht. Ik belde ook meteen mijn man. Hij belde de Honden Zoekgroep Gelderse Vallei. Die kwamen meteen in actie. Ze schakelden wel 145 vrijwilligers in en gingen meteen flyeren."
"We waren van vrijdag tot en met zondag in de bossen te vinden. Er is met een speurhond naar Paco gezocht. Zodoende wisten we waar hij ongeveer moest zijn."

Het spoor

Uiteindelijk kwam het bericht dat iemand Paco had gezien tussen de hekken bij het spoor ter hoogte van De Sijsselt. De vrijwilligers kwamen massaal opdagen en er werd meteen contact gezocht met ProRail, de politie en de dierenambulance. "We zagen Paco, maar hij kwam niet. Dan zie je in de verte een trein komen. Dan denk je: 'dat was het dan'. Maar het ging net goed."
Ineens herkende Paco ons weer
"Er werd ook gesproken over een verdoving. Maar Paco is veel te licht, dus dat zou hij niet overleven", vertelt Bianca geëmotioneerd. "Uiteindelijk legde ProRail toch even het treinverkeer stil. Met vrijwilligers is geprobeerd om Paco onze kant op te jagen. Dat leek te lukken, maar hij draaide zich toch om. Het werd al donker en ik dacht dat het echt klaar was. Ineens hoorden we: 'we hebben hem'. We gingen naar Paco toe en ineens ging de knop bij hem om. Hij herkende ons weer."
Bianca en Joop Lourens zijn dolgelukkig dat Paco terug is.
Bianca en Joop Lourens zijn dolgelukkig dat Paco terug is. © Omroep Gelderland
Bianca is het afgelopen weekend door een achtbaan gegaan. "Je wordt geleefd. Op een gegeven moment ging ik bijna van m'n stokje. Ik had niet verwacht dat hij ooit nog bij ons zou zitten. Ik hoop dit nooit meer mee te maken." Paco liet zich niet zomaar vangen door al die mensen. "Een vriendin van mij dook op hem. Die heeft hij gebeten en de huisarts heeft haar nu behandeld. Ik hoop enorm dat het allemaal meevalt."

Griekenland

Paco is pas een jaar oud, maar Bianca en Joop hebben al het nodige met hem meegemaakt. "We hebben Paco als pup geadopteerd uit een shelter in Griekenland. Daar heeft hij al van alles meegemaakt waardoor hij snel schrikt. Een half jaar geleden liep hij ook weg en toen vonden we hem pas na zes dagen terug. Voortaan houd ik hem aan een driedubbele lijn."
Zonder de Honden Zoekgroep was het niet gelukt
"We zijn de vrijwilligers van de Honden Zoekgroep enorm dankbaar. Zonder hen was het niet gelukt. Ze blijven je moed inpraten, maar bereiden je ook voor op andere scenario's. Gelukkig is Paco er nog niet aan toe om te gaan en is hij gewoon weer thuis", besluit Bianca met een brok in haar keel.

Wie is de Honden Zoekgroep?

Ursula Zijlmans van de Honden Zoekgroep Gelderse Vallei licht hun werkwijze toe. "We kennen Paco en zijn baasjes al. Dus we konden snel een actie op touw zetten. We flyeren, zetten vrijwilligers in, proberen de hond te lokaliseren en maken het gebied inzichtelijk. Tot zondag bleef Paco uit beeld. Hij zat op een verschrikkelijke locatie en dat vergde een andere werkwijze. Normaals gesproken zouden we een hond nooit opjagen, maar nu moesten we wel. Het is geweldig dat het goed uitpakte."
"Twee jaar geleden zijn we in samenwerking met de dierenambulance de zoekgroep begonnen. Inmiddels hebben 500 vrijwilligers in de omgeving. In deze regio hebben we jaarlijks 350 vermissingen. We stellen veel honden veilig. Soms loopt het triest af, maar we brengen de hond bijna altijd thuis. Het aantal honden dat volledig uit beeld verdwijnt is nihil. Alles gebeurt op vrijwillige basis", besluit Ursula.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!