nieuws

Kunnen er zonnepanelen op een dijk liggen?

Waterschap Rivierenland wil weten of het plaatsen van zonnepanelen invloed heeft op planten, dieren en de grasmat.
Waterschap Rivierenland wil weten of het plaatsen van zonnepanelen invloed heeft op planten, dieren en de grasmat. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Kunnen er zonnepanelen op de dijk liggen? Het waterschap onderzoekt nu met een pilot wat de gevolgen zouden zijn van het plaatsen van zonnepanelen op een dijk. Verticaal en horizontaal zijn vandaag meerdere panelen geplaatst en nu wordt bekeken hoe de grasmat eronder er na twee jaar uitziet. De grasmat is belangrijk voor de veiligheid van de dijk.
Bekijk hier de video, de tekst gaat daaronder verder.
Proef in Arnhem met zonnepanelen op dijk.
Met een proefopstelling wil Waterschap Rivierenland te weten komen of het plaatsen van zonnepanelen invloed heeft op planten, dieren en de grasmat. Ook wordt nauwgezet in de gaten gehouden of er bijvoorbeeld geen scheuren in de dijk ontstaan. De proefopstelling van 50m2 is te zien aan de Drielsedijk in Arnhem, naast de rioolwaterzuivering.

Anticiperen op de toekomst

De proef moet ongeveer twee jaar gaan duren. Op basis van de resultaten wordt in 2023 duidelijk of het mogelijk is om zonnepanelen ook op dijken te plaatsen. En zo ja, onder welke voorwaarden. Dan wordt afgewogen of de dijk en de grasmat stevig genoeg blijven ondanks de zonnepanelen die erop staan.

Nog géén dijken vol met zonnepanelen

Waterschap Rivierenland heeft overigens niet de ambitie om dijken grootschalig vol te leggen met zonnepanelen. Henk van 't Pad, heemraad bij Waterschap Rivierenland: "We hebben een voorkeur voor gebruik van bestaande daken en terreinen. Maar we verwachten ook dat er in de toekomst meer vraag komt naar ruimte om zonnepanelen te plaatsen. Gemeenten gaan over de ruimtelijke invulling. Als deze vraag komt, willen wij voorbereid zijn. We willen dan weten of zonnepanelen op de dijk een optie is. En zo ja, onder welke voorwaarden. Zo anticiperen we op de toekomst."

Groene stroom voor bewoner aan de dijk

Eén man heeft geluk, een huurder van het dijkhuisje ontvangt tijdens het proefproject de groene stroom. Robbert de Koning woont er. Hij is er blij mee met de ontvangst van de groene stroom. "Dat is natuurlijk een prettige meevaller als de energieprijzen hoger worden." Maar naast dit voordeel benadrukt hij dat hij vooral het gehele project toejuicht.