Nieuws

Moordwapen Peter R. de Vries gevonden

Rechtbanktekening van Delano G. (links) en Kamil E. (rechts) in de Amsterdamse rechtbank.
Rechtbanktekening van Delano G. (links) en Kamil E. (rechts) in de Amsterdamse rechtbank. © ANP
AMSTERDAM - Het wapen waarmee Peter R. de Vries is neergeschoten is kort na de aanslag gevonden in de vluchtauto. Het gaat om een omgebouwd alarmpistool. Zo maakten de officieren van justitie vandaag bekend in de rechtbank van Amsterdam.
Vandaag is de eerste pro-formazitting in het onderzoek naar de moord op de bekende misdaadverslaggever.

Louis Vuitton-tasje

De politie vond het wapen in de vluchtauto, een Renault Kadjar. Het zat in een Louis Vuitton-tasje dat ook munitie en wat spullen van de schutter Delano G. (22) bevatte. De verdachten werden kort na de aanslag door een motoragent aan de kant gezet. Op het wapen zaten DNA-sporen van G., die in Tiel opgroeide.
De 35-jarige Pool Kamil E., die voor de aanslag in Maurik woonde, bestuurde de Renault. Naast de tas trof de politie ook een ander wapen aan. Het gaat om een Heckler en Koch-pistoolmitrailleur met munitie. Behalve de vuurwapens heeft de politie ook een gecamoufleerde jas en een zwart petje gevonden in de auto. Volgens getuigen droeg de schutter deze stijl kleding tijdens de aanslag.

Onderzoek afgerond

Volgens het OM is het opsporingsonderzoek naar de verdachten zo goed als afgerond. Een ander politieteam doet onderzoek naar opdrachtgevers en andere betrokkenen. Het OM spreekt vandaag voor het eerst in de rechtbank over de geruchtmakende moord op De Vries.
De twee verdachten blijven voorlopig in de cel. De volgende pro-formazitting is op 6 december. De inhoudelijke behandeling vindt waarschijnlijk komend voorjaar plaats.