Nieuws

'Drugskoks' crystal meth-lab Drempt krijgen in hoger beroep 3 en 4 jaar cel

Een eerdere aanhouding bij het drugslab in Drempt.
Een eerdere aanhouding bij het drugslab in Drempt. © Politie
Drie mannen die betrokken waren bij een drugslab in Drempt zijn in hoger beroep veroordeeld tot celstraffen van drie tot vier jaar. Het gerechtshof in Den Bosch deed vandaag uitspraak. De drie werden in mei 2020 opgepakt bij een schuur aan de Zomerweg in het Achterhoekse dorp, waar ze de drug crystal meth geproduceerd hebben. Justitie eiste hogere straffen, namelijk drie keer zes jaar cel.
Het drugslab in Drempt is één van de grootste meth-labs ooit die in Nederland zijn aangetroffen. Bij de inval in mei 2020 werd veel politie ingezet. Omwonenden schrokken zich rot, het leek wel een scene uit de Netflix-serie Breaking Bad.

Geen leidende rol

De drie mannen - een Mexicaan, Colombiaan en Amerikaan - zijn destijds opgepakt bij die inval. De Amerikaan en Mexicaan gaven eerder bij de rechtbank amper een verklaring af over hoe ze in Drempt waren beland en wat ze daar deden, maar de jongste verdachte uit Colombia beweerde dat hij naar Nederland was gekomen om profvoetballer te worden. Toen dat niet lukte zou hij via via aan dit werk zijn gekomen, niet wetende dat het ging om de productie van drugs. Het DNA van de drie werd aangetroffen op de maskers die in het lab zijn gevonden.
Ook al eiste justitie in hoger beroep tegen alle drie 6 jaar cel, het gerechtshof komt bij de veroordeling tot dezelfde straffen als de rechtbank. De Mexicaan en de Amerikaan krijgen beiden 4 jaar cel en de man uit Colombia moet 3 jaar de cel in. Hij was destijds pas 19 jaar oud en het gerechtshof heeft rekening gehouden met zijn jeugdige leeftijd.
Het hof heeft daarnaast gekeken naar de rol van de verdachten. Ze worden allemaal gezien als 'drugskok', puur voor het produceren van de crystal meth en hadden geen leidende rol. Volgens het gerechtshof zijn de opgelegde straffen vergelijkbaar met die voor soortgelijke delicten.

Brein achter lab

Later deze maand moet in Den Bosch ook een Mexicaan, die wordt gezien als het brein achter het drugslab in onder andere Drempt, voor het eerst voor de rechter verschijnen. Hij is onlangs uitgeleverd door Spanje.

Zie ook: