Nieuws

Hoge Veluwe evacueert moeflons vanwege wolf

De bewuste wolf en een moeflon.
De bewuste wolf en een moeflon. © Nationaal Park De Hoge Veluwe/Omroep Gelderland
OTTERLO - Nationaal Park De Hoge Veluwe gaat moeflons evacueren om ze te beschermen tegen de wolf. Dat is nodig om de unieke diersoort te behouden, zegt parkbeheerder Jakob Leidekker. "We willen voorkomen dat de dieren worden uitgemoord door de wolf."
Leidekker en zijn collega's hebben de afgelopen weken tientallen kadavers van gedode moeflons gevonden. "Maar of ze dat allemaal zijn, ik weet het niet", zegt de parkbeheerder. "We vinden lang niet alle overleden moeflons terug." De dieren worden gedood door een wolvin, die deze zomer door een geknipt gat in de omheining het park is ingekomen.
Om de slachtpartij onder moeflons een halt toe te roepen, plaatsen Leidekker en zijn collega's een wolfwerend hek, waar de moeflons worden opgevangen. "Daarin zitten ze veilig en kunnen ze gewoon leven." Een deel van die moeflons wordt ook nog overgeplaatst naar het buitenland."
Bekijk hier wat de Hoge Veluwe doet om de moeflons te beschermen:
Hoge Veluwe evacueert moeflon vanwege wolf
De evacuatie van de dieren is nodig omdat ze niet allemaal voor langere tijd binnen de afrastering kunnen blijven. "We zoeken naar plekken in het buitenland waar de wolf niet komt en waar we onze kudde kunnen plaatsen. We vinden het heel erg dat we dit moeten doen."
"Ik ben de wolf liever kwijt dan de moeflon", gaat hij verder. "Maar omdat de wolf zwaar beschermd is, kunnen we er weinig tegen doen. Anders was het veel gemakkelijker geweest." De parkbeheerder zegt in gesprek te zijn met de overheid om een oplossing te zoeken. Wat daar precies uit gaat komen is nog niet bekend. Leidekker wil er weinig over kwijt. "Die discussie voeren we het liefst in rust. Iedereen heeft er een mening over. Dat helpt niet."

'Hoge Veluwe over tien jaar een bos'

Voor de Hoge Veluwe is de verhuizing van de moeflons een aderlating, want het dier is belangrijk voor het natuurbehoud. "Doordat de dieren grazen, voorkomen we dat de unieke heide- en zandgronden dichtgroeien. Als we alle moeflons weghalen, is het gebied over tien jaar een bos. Dat moeten we echt niet willen."
Daarom is het plan dat de moeflons ook weer terugkomen als de wolf van het park is verdwenen. "Zodat we weer teruggaan naar de situatie zoals die was voordat de wolf kwam", zegt hij.
Normaal gesproken schiet de Hoge Veluwe een deel van de moeflons elk jaar af, om te voorkomen dat de populatie te groot wordt. Parkbeheerder Jakob Leidekker zegt dat er dit jaar niet op de moeflon geschoten gaat worden, omdat de moeflons slachtoffer zijn van de wolf. "De wolf gaat alleen veel rigoureuzer te werk. Wij staan voor goed natuurbeheer en stoppen met schieten als het gewenste aantal bereikt is. Bij de wolf mist die rem."