Nieuws

Tientallen aanhoudingen bij voetbalrellen: 'Aantal gaat nog flink oplopen'

Een van de aanhoudingen bij het stadion.
Een van de aanhoudingen bij het stadion. © Persbureau Heitink
NIJMEGEN - De politie heeft zondag meer dan twintig aanhoudingen verricht tijdens de voetbalrellen in Nijmegen. Enkele honderden supporters van NEC zochten na de verloren derby tegen Vitesse de confrontatie met de politie. “Ze zijn eigenlijk de term NEC-supporter niet waard”, reageert burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen.
De relschoppers gingen met stokken en stenen het gevecht met de politie aan. Honderden bezoekers van de derby moesten voor de veiligheid in het stadion blijven. De spelers en staf van Vitesse konden pas na 2,5 uur huiswaarts keren.
Bruls verwacht dat de komende dagen meer aanhoudingen worden verricht, onder meer op basis van camerabeelden. “Mijn ervaring leert dat het aantal nog flink kan oplopen. Dat zegt een heleboel hè: als je meerdere tientallen aanhoudingen hebt, gewoon voor een voetbalwedstrijd. Dat zijn we bij NEC niet gewend.”

Meerdere gewonden

Bij de rellen raakten supporters gewond. Zo werd een flink aantal gegrepen door politiehonden, zag een correspondent.
De relschoppers vernielden onder meer een politiebus:
Tientallen aanhoudingen na voetbalrellen in Nijmegen
Ook meerdere agenten raakten volgens de politie lichtgewond. Daarnaast liepen paarden verwondingen op. "Dit geweld is onacceptabel", zegt een woordvoerder.
In het stadion was het volgens Bruls ook al raak. Daar raakten twee stewards van NEC gewond door het afgaan van een 'flink explosief'. Eén van hen is met gehoorschade naar het ziekenhuis gebracht. Hoe het met de steward is, weet Bruls niet. “Maar het feit dat iemand naar het ziekenhuis wordt gebracht, vind ik al erg genoeg.”

Consequenties

De burgemeester wil nog niet vooruitlopen op eventuele consequenties, zoals het verbieden van uitsupporters tijdens de derby. “We gaan het deze week samen met de club goed evalueren. Uiteraard is dit niet voor herhaling vatbaar”, zegt hij.
Bruls riep eerder al op tot een onderzoek na het inzakken van het uitvak in het Goffertstadion. De tribune bezweek toen de bezoekende fans de overwinning aan het vieren waren. "Dat verwacht je niet bij een stadion dat 21 jaar staat en gewoon elk jaar wordt gecontroleerd."
"De dag begon met gezonde voetbalspanning, maar is vreselijk afgelopen. Je gaat met een heel vervelend gevoel de avond in. En dan ben ik nog opgelucht dat er bij het instorten niemand gewond is geraakt."
Bruls over eventuele maatregelen na de verhitte voetbalmiddag:
Burgemeester Hubert Bruls over de voetbalrellen in Nijmegen

Zie ook: