Nieuws

Duizenden gratis planten uitgedeeld: 'Nu is het moment'

Bloemenmeisjes lopen door de stad om mensen naar het Audrey Hepburnplein te lokken.
Bloemenmeisjes lopen door de stad om mensen naar het Audrey Hepburnplein te lokken. © Omroep Gelderland
ARNHEM - In het centrum van Arnhem werden zaterdag 3600 gratis planten uitgedeeld. Waar veel mensen in het voorjaar de tuin induiken, is juist deze periode namelijk uitermate geschikt om te planten, stelt Bert Roete van Arnhem Klimaatbestendig.
"Overweldigend", vindt Roete de grote toestroom. Het najaar is volgens hem een 'vergeten plantseizoen'. "De grond is lekker warm, dus de plantjes slaan snel aan. Vaak is het ook vochtiger. Dan hebben ze een voorsprong voordat het voorjaar komt. Door de klimaatverandering is het dan vaak wat droog en kunnen ze daar beter tegen." De planten zijn betaald door de provincie.
Bekijk de video. Tekst gaat daaronder verder.
Duizenden gratis planten uitgedeeld: 'Nu is het moment'
De actie moet mensen bewust maken 'dat nu het moment is'. "We vliegen altijd met zijn allen in het voorjaar de tuin in. Veel handiger is om dat nu te doen. Dan heb je er volgend jaar plezier van", adviseert Roete.

Als je eenmaal begint...

Ageeth Boots heeft zojuist een plantje mee gekregen 'waar de bijen op af komen'. "Maar ook de kleur is mooi", vertelt zij terwijl ze naar de paarse toppen kijkt. Het zorgt er ook voor dat mensen meer met groen gaan werken, denkt Ageeth. "Want als je eenmaal begint, ga je vanzelf meer neerzetten."
Lisette Siepman liep toevallig langs, maar is heel blij met haar 'verbena ijzerhard'. "Met een mooie, stevige stengel. Ook goed voor de vlinders." Of die bij haar op het balkon komt of in de tuin van de kinderen, weet ze nog niet.

'Voorbode voor NEC-Vitesse'

Ondertussen krijgt wethouder Cathelijne Bouwkamp tussen het planten uitdelen door een tegel uitgereikt omdat Arnhem het NK tegelwippen binnen Gelderland won. Daarbij moesten zoveel mogelijk tegels worden verwijderd om te worden ingeruild voor groen. 'Wippen is belangrijker dan winnen', staat erop. "Deze hebben we alvast binnen", zegt ze met een knipoog doelend op de derby.
Doel van vandaag is ook om mensen te leren welke planten je het beste in je tuin kunt zetten. "Zodat je niet alleen een mooie tuin hebt, maar ook de dieren er iets aan hebben", besluit Bouwkamp.