Instellingen

Zutphen zet 'vergeten eeuw' vol in de schijnwerpers

De Vergeten Eeuw in Zutphen
De Vergeten Eeuw in Zutphen © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - De afbraak van de stadsmuren, de komst van de stoomtrein en de eerste sociale wetgeving. De negentiende eeuw staat bol van de grote maatschappelijke veranderingen, maar toch is het een onderbelichte eeuw in de Nederlandse geschiedschrijving. Het Erfgoedcentrum in Zutphen wil daar verandering in brengen. De negentiende eeuw staat deze herfst centraal in de IJsselstad met allerlei activiteiten.
In het Stedelijk Museum van Zutphen is tot en met 7 november een tentoonstelling te zien over reizen in de negentiende eeuw. Conservator Christiaan te Strake stelde de expositie samen. “In Zutphen besteden we veel aandacht aan de Hanzetijd in de middeleeuwen. Ook vertellen we regelmatig over de Tachtigjarige Oorlog en de Tweede Wereldoorlog. De negentiende eeuw kwam daarmee in de verdrukking.”
David Evekinkhuisje
David Evekinkhuisje © gemeente Zutphen

Arbeidershuisje

Behalve de tentoonstelling in het Stedelijk Museum zijn er ook wandelingen door de stad langs monumenten uit de negentiende eeuw. De belangrijkste plekken hebben een informatiebord in dezelfde vormgeving. Eén van de hoogtepunten tijdens de wandeling is een bezoek aan een arbeidershuisje uit de jaren 1870. In het zogenaamde David Evekinkhuisje zijn van 21 tot en met 24 oktober speciale activiteiten voor bezoekers. Toegang is gratis.
David Evekinkhuisjes in Zutphen
David Evekinkhuisjes in Zutphen © Omroep Gelderland

'Geen bedelaar te zien'

Christiaan te Strake neemt ons ook mee naar de voormalige tapijtfabriek van Kretschmar. Schrijver Jacob van Lennep schreef over dit bedrijf in 1823: “De onderneming is door de stad ingesteld ten behoeve van de arme burgerij. Iedereen die zich aanmeldt kan hier werk vinden of onderdak. Het resultaat van deze prachtige instelling is dat er in Zutphen geen bedelaar te zien is.”
Ridders van Gelre te voet door de negentiende eeuw
Ridders van Gelre te voet door de negentiende eeuw © Omroep Gelderland

Ridders van Gelre

Ook de Ridders van Gelre besteden dit najaar veel aandacht aan de ‘vergeten’ negentiende eeuw. Omroep Gelderland zendt iedere maandagavond een tiendelige geschiedenisserie uit over de periode 1800-1900. Aanstaande maandag bezoeken de Ridders het landgoed Verwolde in de gemeente Lochem. In de negentiende eeuw woonde de adellijke familie Van der Borch van Verwolde op het statige landhuis en werkten twintig pachtboeren op het landgoed. Vandaag zijn de barones en de pachtboeren nog steeds aanwezig.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!