Instellingen

ProRail past spoorovergang Wolfheze aan na dodelijk ongeluk, tunnel komt later

Laura Willebrand bij de spoorwegovergang in Wolfheze.
Laura Willebrand bij de spoorwegovergang in Wolfheze. © eigen foto
WOLFHEZE - Spoorbeheerder ProRail neemt tussentijdse maatregelen in Wolfheze om de gevaarlijke spoorwegovergang bij woonzorgcentrum voor blinden en slechtzienden Het Schild in het dorp veiliger te maken.
Die aanpassingen komen na een dodelijk ongeluk met een hoogbejaarde bewoner die met een rollator overstak, eind juli.
ProRail maakt aan de stationzijde de ruimte voor wachtende voetgangers groter. De oversteekruimte tussen de sporen 2 en 3 krijgt rood-witte markeringen, zodat die voor de slechtziende bewoners beter te zien zijn. Verder biedt de beheerder bewoners van Het Schild trainingen aan om veiliger over te kunnen steken, en aan de zijde van Het Schild komt onder meer een extra trottoirband die bewoners helpt bij het oversteken.
Die oversteektrainingen waren volgens de spoorbeheerder al gepland, maar corona gooide roet in het eten.
Uiteindelijk verdwijnt de levensgevaarlijke overweg en maakt die plaats voor een tunnel. Dat kost bijna 31 miljoen euro én die tunnel is pas over vier jaar klaar.

Petitie voor burgemeester

De aanleg ervan moet eerder beginnen, ageert omwonende Laura Willebrand. Ze biedt maandag burgemeester Agnes Schaap op het gemeentehuis in Oosterbeek een petitie aan om de veiligheid van de gevaarlijke spoorwegovergang sneller te regelen. De petitie was zaterdag 830 keer ondertekend.
Willebrand was op 23 juli als bevelvoerder van de brandweer belast met de afhandeling van het tragische ongeluk met de man die omkwam. Ze pleit voor haast en is bereid geld in te zamelen als dat nodig is. "Zorg voor tijdelijke trapliften in de voetgangerstunnel die er nu is", is haar pleidooi. "Mensen met een beperking kunnen nu niet onderlangs."
Vrijwilligers mensen laten helpen met oversteken? Dat kan toch niet
Je kunt in Wolfheze via trappen onder het spoor door, maar mensen met een beperking hebben daar niets aan, oordeelt Willebrand. "Die moeten over het spoor. Wat moet je dan doen om ongelukken te voorkomen? Vrijwilligers mensen laten helpen met oversteken? Dat kan toch niet."
Regiodirecteur van ProRail Dorothé Wennekendonk zegt dat de nieuwe tunnel in 2025 klaar is. "We zijn gebonden aan procedures en het bestemmingsplan."
Voor trapliften in de huidige voetgangerstunnel is geen ruimte, zegt ze. "Dan maak je het loopvlak op de trappen voor andere wandelaars te smal. Bovendien zijn die liften storingsgevoelig en gevoelig voor vandalisme." Willebrand gelooft niets van het laatste: "Niemand heeft er belang bij om die liften te vernielen."
De spoorbeheerder vindt net als omwonenden wel 'dat er iets moet gebeuren'. Wennekendonk: "De aannemer hebben we opdracht gekregen met de aanpassingen te beginnen. Dat is binnen afzienbare tijd." Volgens haar gebeurt dit in overleg met Het Schild en de gemeente Renkum.
Een impressie van de toekomstige spoorwegsituatie in Wolfheze.
Een impressie van de toekomstige spoorwegsituatie in Wolfheze. © ProRail
De huidige overweg is Wolfhezers een doorn in het oog, de spoorbomen zijn vaak dicht door het drukke treinverkeer tussen Arnhem en Ede. "Er zijn zoveel wandelaars en fietsers die besluiten over te steken als de bomen omhoog gaan en meteen weer naar beneden, want dat gebeurt hier veel", zegt Willebrand. Het doet haar denken aan een filmpje dat ProRail onlangs deelde; een vrouw in Ermelo stak voor een aanstormende trein het spoor over. "Ze liep heen én terug. Dan denk je: hoe dan?!"
Twee jaar geleden ontsnapte een inwoner van Wolfheze die met een rollator het spoor in het dorp overstak aan de dood. Hij werd op het allerlaatste moment door een andere inwoner van het spoor getrokken.
Dit bijna-ongeluk leidde, volgens Dorpsbelang Wolfheze na tien jaar druk uitoefenen, tot een eerste aanpassing van het spoor. Midden op de overweg kwam een vluchtplaats voor mensen die het spoor niet in één keer kunnen oversteken.
Deze reconstructie kon de dood van de bewoner op 23 juli niet verhinderen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!