Nieuws

Dit gerecht is typisch Achterhoeks: 'Het lijkt op rookvlees, maar dat is het niet'

Jochem van Gelder laat Potdeurmekare proeven.
Jochem van Gelder laat Potdeurmekare proeven. © Omroep Gelderland
RUURLO - Het is een typisch gerecht voor de Achterhoek, de 'pot deur mekare'. Het klinkt als een gekke mengelmoes en dat is het misschien ook een beetje. Maar het heeft een belangrijk en bijzonder ingrediënt, namelijk nägelholt.
"Het is een soort van stamppot", legt slager Rolande Kuenen uit in Het Lekkerste van Gelderland. "Je kan het doen met andijvie, maar in het voorjaar ook met raapsteeltjes." Het was een stevige kost voor als de boeren van het land afkwamen. Het speciale ingrediënt lijkt op een soort van rookvlees, maar is het niet. "Het is de achtermuis van het rund", vertelt slager Wiljo Kuenen. "Die wordt gekruid, dan wordt hij gepekeld en opgehangen." Hij wordt dus niet gerookt, wat het anders maakt dan rookvlees.
Weten de mensen wat het is? Jochem van Gelder vroeg het op straat.
Dit gerecht is typisch Achterhoeks: 'Het lijkt op rookvlees, maar is het niet' - Het Lekkerste van Gelderland

'Spekjes?'

De mensen op straat denken al meteen aan stamppot. "Ik proef augurk, andijvie en spekjes", zegt een vrouw. Een andere mevrouw herkent het vrij snel: "Dit is nägelholt", zegt ze. "Het smaakt naar stamppot andijvie", vertelt een voorbijganger. "Het was erg lekker!"
In Het Lekkerste van Gelderland strijden drie Gelderse hobbykoks om de beste 'Pot deur mekare' te maken. De 25-jarige videograaf Florian Duclos is de eerste deelnemer, gevolgd door Evert Sprikkelman uit Brummen en buurtconciërge Henry Oost.
Bekijk hieronder de hele uitzending van Het Lekkerste van Gelderland.