Nieuws

Horecapersoneel amper te vinden én daar weten ze bij dit restaurant alles van

Het lukt Inge Belt maar niet om een zelfstandig werkend kok te vinden.
Het lukt Inge Belt maar niet om een zelfstandig werkend kok te vinden. © Omroep Gelderland
EDE - "Via Facebook of Instagram proberen we het. We verloten etentjes. Geven geld aan het personeel als ze mensen kunnen voordragen. We hebben flyers laten drukken en ze ook overal verdeeld. Maar tot op heden helaas nog geen enkel resultaat." Inge Belt, de eigenaresse van Pannenkoeken & Partyboerderij Kernhem in Ede, is al twee jaar op zoek naar een zelfstandig werkend kok. "Het lukt niet."
Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland krijgt veel signalen dat horecabedrijven in onze provincie niet in staat zijn alle openstaande vacatures te vervullen. Er is een groot gebrek aan koks, maar ook aan mensen in de bediening, de keuken en achter de kassa.
"We zien dat bedrijven daarom noodgedwongen één of meer dagen extra dicht gaan", zegt regiomanager Richard Dijkgat van de KHN. "Anders redden ze het niet. Dat hebben we nog niet eerder meegemaakt, ook niet voor de coronapandemie."

Gastvrouw werkt als kok

Ook bij de pannenkoekenboerderij in Ede hebben ze besloten om een extra dag dicht te gaan. "Ik ben eigenlijk de gastvrouw hier," zegt Belt. "Mijn man staat als kok in de keuken. De eerste stap is geweest dat ik naar de keuken ben gegaan, maar goed ik heb daar nul ervaring, maar dat leer je in twee jaar wel. Het zorgt er wel voor dat er aan de voorkant een gat is, die nu puur wordt opgevangen door studenten en scholieren. Die last is voor hen niet de bedoeling. Nu hebben we dus besloten om een dag dicht te gaan."
En dat is een beslissing die natuurlijk moeilijk valt voor een goed bezocht restaurant, maar het kan door het personeelsgebrek eigenlijk niet anders, aldus Belt. "Kijk aan het begin kun je verder met hulp van familie. Alleen die handjes houden natuurlijk wel een keer op. Dan heb je een groot probleem en dat zit er nu aan te komen."
De horeca is wanhopig op zoek naar personeel:
Horeca noodgedwongen dicht door personeelstekort
Normaal gesproken zit het restaurant in deze tijd twee dagen in de week dicht: de maandag en de dinsdag. "Voor nu hebben we besloten om ook de woensdag dicht te gaan. Nou ja, kiezen was het eigenlijk niet. We hebben gewoon geen mensen. We willen ook de mensen verlichten die we nog wel hebben. We kunnen natuurlijk niet van hen verwachten dat zij maar onbeperkt naast hun schooltijden bij ons zijn."

'We willen gewoon knallen'

Het is natuurlijk een bittere pil, als je na een langdurige lockdown door corona nu door personeelsgebrek niet die dagen open kunt zijn als dat je graag zou willen en normaliter ook zou kunnen. "We willen gewoon knallen. Als het zo doorgaat kunnen we in het voorjaar maar de helft van de tijd open. Als we open zijn, kunnen we ook maar de helft van onze zitplekken vol krijgen, omdat we gewoon geen mensen hebben."