Nieuws

2,5 graden onder nul: eerste vorst van het seizoen is een feit

In Hupsel werd het 2,5 graden onder nul.
In Hupsel werd het 2,5 graden onder nul. © Pixabay
EIBERGEN - Voor het eerst dit najaar is lokaal vorst gemeten. Het koudst werd het in Hupsel, meldt Weerplaza. In het Achterhoekse weerstation werd het dicht bij de grond -2,5 graden.
Op weerstation Twente daalde het kwik als eerste onder de nul. De eerste vorst van het najaar komt volgens Weerplaza iets eerder dan gemiddeld. In het huidige klimaat verwachtte het weerinstituut de eerste vrieskou op 23 oktober. Op 21 september werd in het Brabantse Woensdrecht al voor het eerst vorst na de zomer gemeten.
Grondvorst wordt gemeten op 'klomphoogte': op 10 centimeter hoogte van de grond. De 'normale' meethoogte is anderhalve meter.
Ook op de normale meethoogte vroor het vannacht. De laagste temperatuur werd gemeten in het Limburgse Ell: -0,6 graden. In onze provincie bleef het kwik boven nul.

Records

De vroegste datum ooit dat het vroor was op 15 september 1971 toen op station Deelen -0,1 graden werd. Een dag later dat jaar vroor het op meerdere plaatsen. In Winterswijk werd het toen -2,4 graden.
2000 staat in de boeken als het jaar dat het na de zomer het langst duurde voordat het ging vriezen, namelijk pas op 16 december en alleen in het zuiden. Op vliegveld Gilze-Rijen was het toen het koudst met -1,8 graden. Een dag later kwam de temperatuur in de De Bilt ook onder nul en was er toen pas sprake van de eerste officiële vorstdag dat jaar.