Instellingen

Tessa wordt geplukt, maar het is niet wat je denkt

De nieuwe Betuwse appel Tessa wordt geplukt.
De nieuwe Betuwse appel Tessa wordt geplukt. © Omroep Gelderland
OPIJNEN - Het oogstseizoen van de Nederlandse appels loopt al weer bijna ten einde. Maar teler Sander Verstegen uit Opijnen hield zaterdag een oogstfeestje. Hij is een van de telers in Nederland die dit seizoen voor het eerst het nieuwe ras kan plukken. De naam? Tessa.
"Het is een rode appel met een zoete smaak", vertelt Verstegen. "Dat is echt iets unieks. Hij is ook nog eens heel erg hard en heeft een heel goed uitstalleven. De smaak van de consument verandert: het is tegenwoordig allemaal zoet en wat harder. Daarom zijn we bij Tessa terecht gekomen."
Bekijk hier de reportage (tekst gaat daaronder verder:
Tessa wordt geplukt, maar niet zoals je denkt
Naast de traditionele Elstar (uit Elst), de Jonagold en de Golden Delicious is de sector steeds opzoek naar nieuwe rassen, maar het is voor nieuwe soorten lastig om een blijvertje te worden. "De smaakvoorkeur van consumenten verandert voortdurend", legt Tim Kievits van fruitcoöperatie Fruitmasters uit. "Vroeger hielden we meer van Golden Delicious. Maar we zien aan de cijfers en de onderzoeken dat er vraag is naar volzoete rassen. Daarom komen we met een nieuw ras zoals Tessa en introduceren we dat bij onze leden."
De zoeter wordende smaak is lange tijd een probleem geweest in Nederland. Kievits: "Zoete appels komen vaak uit zuidelijk Europa, bijvoorbeeld Frankrijk. Maar ook uit overzeese gebieden zoals Nieuw-Zeeland of Zuid-Amerika. Dit is de eerste lokale appel die ook dat volzoete heeft."

Smaak is niet het enige

Het ontwikkelen van een nieuw appelras duurt volgens Kievits wel zo'n tien a vijftien jaar. "Het gaat niet alleen om de smaak", zegt hij. "We doen ook grondig onderzoek naar de opbrengst van een ras voor de teler."
Collega's van de fruitcoöperatie onderzoeken bijvoorbeeld de gevoeligheid voor ziektes en de opbrengst per boom. "Je kunt een heerlijke appel hebben, maar als 'ie niet voldoende productie oplevert is het voor de teler niet voordelig."
Voor de teler heeft zo'n exclusief ras dat onder licentie wordt geteeld een groot voordeel. "Elstar is een fluctuerende markt", zegt Verstegen. "Het ene jaar is het goed en het andere jaar is het heel slecht en moet er geld bij. Met een ras als Tessa heb je daar geen last meer van. Die prijs is stabiel."
Of de Tessa net zo'n hoge vlucht neemt als bijvoorbeeld de Pink Lady durft Kievits niet te zeggen: "Je weet nooit van tevoren of een ras slaagt. Het volzoete smaakprofiel is goed, dus we zien de kansen zeker."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!