Nieuws

'100 miljoen euro om wooncrisis aan te pakken is een lachertje'

“Honderd miljoen euro per jaar voor woningen die wij in Nederland moeten bouwen is een lachertje, dus er moet meer komen van het kabinet”, stelt de Nijmeegse wethouder Noël Vergunst
“Honderd miljoen euro per jaar voor woningen die wij in Nederland moeten bouwen is een lachertje, dus er moet meer komen van het kabinet”, stelt de Nijmeegse wethouder Noël Vergunst © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - "Een lachertje." Dat vindt wethouder Noël Vergunst in Nijmegen van het voorstel in de miljoenennota, om 100 miljoen per jaar te reserveren voor het oplossen van het woningtekort. "Ze hebben natuurlijk heel weinig voorgesteld omdat ze nog demissionair zijn. Wij gaan ervan uit dat het nieuwe kabinet met investeringen komt die nodig zijn."
Arnhem en Nijmegen en veertien andere grote gemeenten willen dat het kabinet per jaar geen 100 miljoen, maar 1,5 tot 2 miljard euro per jaar uittrekt om uit de woningcrisis te komen.
Noël Vergunst over de benodigde bedragen:
Wethouder over woningcrisis.
De gemeenten vinden dat 600.000 woningen gebouwd moeten worden in de grotere steden voor 2040. Voor de korte termijn gaat het in Nijmegen bijvoorbeeld om 15.000 huizen die volgens de wethouder nodig zijn. “Hiervoor zijn twee plekken in beeld, namelijk het stationsgebied en Winkelsteeg in het centrum.” Hij heeft goede hoop dat onder meer voor deze projecten geld komt vanuit het Rijk.
Vooral in grote steden is er woningnood. “Als er onvoldoende geld komt van het rijk, dan gaat het langer duren voordat er voldoende woningen zijn”, zegt Vergunst. Volgens hem worden de woningen dan duurder en dus niet betaalbaar. “Ook krijgen we dan nieuwbouwwoningen van minder kwaliteit. Dus slechtere huizen, minder duurzaam en minder aangenaam om in te wonen.”
Noël Vergunst over de gevolgen van te weinig geld voor woningbouw:
De wethouder noemt dit een ramp voor het land.
De wethouder noemt dit een ramp voor het land. “We hebben de afgelopen tien jaar de gevolgen gezien als je als Rijk te weinig geld stopt in die woningenbouw. Iedereen schreeuwt om tempo in de bouw van woningen, dus ik zou me niet kunnen voorstellen dat het kabinet zo’n keuze zou durven maken.”
Zie ook: