Instellingen

'Armen zijn lui, dik en werkloos', Jessica wil van vooroordelen af

Jessica van Hinthem in het Beleefhuis Nijmegen dat ze heeft opgericht om het stigma op armoede te doorbreken.
Jessica van Hinthem in het Beleefhuis Nijmegen dat ze heeft opgericht om het stigma op armoede te doorbreken. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Meer dan een miljoen mensen in Nederland leven in armoede. Voor de worsteling van deze grote groep wordt zondag op Wereldarmoededag aandacht gevraagd.
In Nijmegen proberen ze begrip te kweken door middel van het Beleefhuis. "Dat is een woning - in de wijk Aldenhof - die is ingericht alsof er een gezin woont dat in armoede leeft. Wanneer bezoekers hier binnenkomen maken ze kennis met een fictief gezin dat grote geldproblemen heeft. Ze worden geconfronteerd met de vooroordelen en financiële dilemma’s waar mensen die arm zijn dagelijks mee te maken hebben”, vertelt oprichter van het Beleefhuis Jessica van Hinthem.

Emotioneel uitputtend

Jessica weet zelf als geen ander hoe het is om in armoede te leven. Inmiddels is haar gezin - met man en drie kinderen - weer financieel gezond, maar de jarenlange geldzorgen hebben grote impact gemaakt. "Het leven in armoede is stressvol en emotioneel uitputtend. Het is één brok ellende. Ik heb er een angst- en paniekstoornis aan overgehouden", vertelt Jessica.
Jessica breekt een lans voor arme mensen:
‘Armen zijn lui, dik en werkloos’, Jessica wil dit stigma doorbreken
In Het Beleefhuis probeert ze als ervaringsdeskundige een lans te breken. "Ik heb zelf ervaren hoe pijnlijk het stigma op armoede is. Er wordt vaak gedacht dat het mensen hun eigen schuld is. Maar niemand wordt op een dag wakker en denkt: ik ga me vandaag eens lekker in de schulden steken."

‘Ze eten alleen maar patat en pizza’

Ook de vooroordelen die er zijn over hoe mensen die arm zijn leven wil Jessica ontkrachten. "Ze eten alleen maar patat en pizza, mensen die arm zijn werken niet, ze zijn allemaal te dik, het is een bepaald soort volk, ze zijn lui en passief. En dat is nog maar een klein deel van de vooroordelen waar mensen in financiële problemen tegenop moeten boksen."
Door bezoekers van het Beleefhuis bewust te maken van deze vooroordelen en hoe pijnlijk het is voor mensen die met de stress van grote financiële problemen leven, hoopt ze dat er meer empathie komt voor mensen die arm zijn. "Toen ik zelf arm was, voelde het alsof de wereld niet meer wist dat ik bestond. Ik leefde met mijn post en gordijnen dicht. Dat gun ik niemand. Ik hoop dat er meer gaat worden geluisterd naar mensen die in armoede leven en ze meer hulp krijgen."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!