Nieuws

Achterhoekse gitaarvirtuoos Mart laat zijn gitaar spreken in theatertour

Mart Hillen in De Week van Gelderland
Mart Hillen in De Week van Gelderland © Omroep Gelderland
ARNHEM - Gitaarvirtuoos Mart Hillen (25) uit Lichtenvoorde is net begonnen met zijn nieuwe theatertour 'Mart & Movies'. In het programma vertelt hij over zijn passie voor films en de muziek die ervoor gemaakt is. Maar natuurlijk laat hij vooral zijn gitaar spreken. Dat deed de 'fingerstyle' gitarist vrijdag ook in De Week van Gelderland.
Mart staat bekend als fingerstyle-virtuoos. Dit betekent dat hij één gitaar kan laten klinken als een complete band: basgitarist, gitarist en drummer ineen. "Je kunt het je niet voorstellen, maar dit gebeurt allemaal op één en dezelfde gitaar!", zei radio-dj Giel Beelen eerder over zijn spel.
Hoe de Achterhoeker dit allemaal doet, liet hij vrijdag natuurlijk zien én horen in De week van Gelderland, zo speelde hij Bohemian Rhapsody van Queen.
Bekijk hier hoe Bohemian Rhapsody klinkt wanneer Mart Hillen het speelt. De tekst loopt door na de video.
Mart Hillen in De Week van Gelderland
In het gesprek met Mart ging het ook over zijn grote voorbeeld: Australiër Tommy Emmanuel, 's wereld beste fingerstyle gitarist. Ze speelden al eens samen. Dit in 2016 toen de Achterhoeker de Fingerstyle Academy Award won. Na afloop reageerde Emmanuel super enthousiast. "Ik denk dat ik wel met pensioen kan", zei hij.
In zijn nieuwe theatertour speelt Mart door hem opnieuw gearrangeerde filmmuziek uit klassiekers als Titanic en Mission Impossible, maar ook uit meer recente films als Bohemian Rhapsody over Queen en Yesterday over The Beatles. In onze provincie is hij nog te zien in: Aalten, Lochem, Doetinchem en Groenlo.