Nieuws

Arnhem Centraal is lek, mogelijke strop van 3 miljoen

Station Arnhem Centraal.
Station Arnhem Centraal. © ANP
ARNHEM - Het NS-station Arnhem Centraal lekt. De reparatie gaat waarschijnlijk miljoenen euro's kosten. De gemeente Arnhem houdt rekening met een financiële tegenvaller van 3 miljoen euro.
Het treinstation werd in 2015 feestelijk geopend door toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma. Het was het resultaat van een verbouwing van vele jaren met een kostenplaatje van 37,5 miljoen euro.
Het onderzoek naar de lekkages loopt nog en volgens de gemeente is het 'erg complex'. Een definitief rapport is er nog niet, maar de gemeente gaat al wel aan de slag met wat ze gedurende het onderzoek tegenkomt, laat wethouder Roeland van der Zee weten. Het station is volgens hem 'bouwtechnisch een complex project'.

'Verschillende momenten, verschillende partijen'

"De lekkages zijn waarschijnlijk het gevolg van dat delen van het hele complex op verschillende momenten door verschillende partijen zijn gebouwd. Ze sluiten dan als het ware niet precies op elkaar aan. Soms is zo'n gebrek meteen zichtbaar, soms duurt het jaren voordat het zich openbaart."
Uitzoeken waar die lekkages precies zitten, zou dan ook 'geen simpele klus' zijn. Samen met NS en ProRail probeert de gemeente de lekkages te vinden en te dichten.
Er wordt bekeken of de kosten verhaald kunnen worden of dat de bouwer in de gelegenheid kan worden gesteld herstelwerk te doen. Toch schat de gemeente het financiële risico dat wel eens op haar eigen bordje kan komen in op 3 miljoen euro.
Ook op perron 8 van het NS-station in Arnhem lekt het
Ook op perron 8 van het NS-station in Arnhem lekt het © Omroep Gelderland
Zie ook: