Nieuws

Taakstraf voor man die vuurwerkbom afstak in Geitenkamp

In november 2020 was het erg onrustig in de wijk Geitenkamp.
In november 2020 was het erg onrustig in de wijk Geitenkamp. © Persbureau Heitink
ARNHEM - De 28-jarige man uit Arnhem die eind november 2020 een vuurwerkbom afstak in de Arnhemse wijk Geitenkamp, is vrijdag veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden.
De Arnhemmer stak een mortierbom af op een kruispunt in de wijk. De explosie zorgde voor grote schade aan twee huizen in de Geitenkamp. De man bekende eerder al tegenover de rechter dat hij de bom onder druk van vrienden afstak. De officier van justitie had twaalf maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk geëist.

Onaanvaardbare risico's

Volgens de rechtbank in Arnhem nam de man onaanvaardbare risico's. De explosie had volgens de rechter een stuk erger af kunnen lopen. Deskundigen zeggen dat het ging het om een shell of mortierbom van zes inch groot. Bij zo'n ontploffing komen sterretjes en bommetjes vrij, die wel zeventig meter ver weg kunnen schieten.
De ontploffing vond plaats tijdens vuurwerkrellen in de Geitenkamp in 2020. Die ontstonden nadat het kabinet een vuurwerkverbod afkondigde voor de jaarwisseling. De vuurwerkbom droeg volgens de rechter bij aan de wanorde en het gevoel van onveiligheid in de wijk.
Hoewel bij de feiten een celstraf wel past, vindt de rechtbank niet dat de man weer naar de cel moet, omdat hij net het goede pad in is geslagen en een kans moet krijgen zijn leven op het goede pad te houden.

Zie ook: