Nieuws

Woonwagenbewoners Nijmegen lijken nergens welkom

Bewoners van Teersdijk hechten aan gezelligheid
Bewoners van Teersdijk hechten aan gezelligheid © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Waar moeten de 25 woonwagenstandplaatsen komen die op korte termijn nodig zijn in Nijmegen? Dat is de grote vraag. De woonwagenbewoners van Teersdijk willen graag zo veel mogelijk uitbreiding op Teersdijk omdat ze bij elkaar willen blijven. De gemeente wil de uitbreiding spreiden over andere locaties in Nijmegen. Maar daar klinkt weerstand vanuit de buurt.
“Wij willen gewoon graag bij elkaar blijven met de familie, dat is onze cultuur”, zegt Peter Vos van Stichting Woonwagenbelangen Nijmegen. Hij woont op de Teersdijk, waar nu 82 woonplaatsen zijn. De woonwagenbewoners strijden al jaren voor extra plekken omdat veel jong volwassenen nu noodgedwongen nog bij hun ouders inwonen of ten lange leste maar zijn weggetrokken naar een reguliere woonwijk. Vaak zeer tegen hun zin.
Voor de 25 meest urgente gevallen wil het college nu op korte termijn plaatsen creëren op de bestaande locaties, waaronder 6 op de Teersdijk. Daarnaast bekijkt het college of er op de Teersdijk nog eens 15 plekken bij kunnen komen. Volgens Peter Vos is er wel ruimte voor zo’n 40 extra plekken.

Bruls wil 'onbeheersbare enclave' voorkomen

Maar het stadsbestuur wil voorkomen dat er een soort “onbeheersbare enclave" ontstaat en wijst daarbij op het verleden, toen Teersdijk werd gezien als een soort vrijstaat. Volgens burgemeester Hubert Bruls waren er twintig jaar geleden nogal wat misstanden op het gebied van brandveiligheid en criminaliteit en spreiding van nieuwe standplaatsen moet herhaling daarvan voorkomen.

Screening op criminaliteit

Om dezelfde reden wil Bruls vasthouden aan de zogenoemde Rotterdamwet. Met die wet in de hand kan hij de samenstelling van een wijk in de gaten houden door mensen die een sociale huurwoning willen te screenen. In dit geval wil Bruls nieuwkomers screenen op criminaliteit. Bruls: “Dus of ze verdachte zijn geweest of een misdrijf hebben gepleegd.”

Cijfers

Peter Vos van Stichting Woonwagenbelangen noemt dat "grote onzin" en “stigmatiserend”. Bruls ontkent dat en wijst op de cijfers: “Op de Teersdijk en de Ackerbroekweg zijn twee keer zoveel mensen bij criminele activiteiten betrokken als in het gemiddelde van Nijmegen. Wij willen niet dat te veel mensen met criminele achtergronden bij elkaar wonen.”
Daarom wees Nijmegen dit voorjaar drie alternatieve locaties aan voor uitbreiding van woonwagens. Maar op alle locaties komt de buurt in verzet. Zo ook bij de Weteringweg, waar twaalf plekken moeten komen. Bewoners vrezen er onder meer voor waardedaling van hun huizen.

Brandbrief omwonenden

In een brandbrief aan de gemeente somt de buurt alle argumenten op waarom de standplaatsen niet bij de Weteringweg moeten komen. Zo kost het een deel van het sportveld en zou verplaatsing van het net opgeknapte speeltuintje veel geld kosten. Ook zouden de nieuwe bewoners last hebben van de A73 die vlakbij ligt.
De woonwagenbewoners zijn ondertussen helemaal klaar met de ideeën die er over hen leven, zowel bij de gemeente als bij bewoners. Peter Vos: “Overal zitten rotte appels tussen. Pak ze aan. Maar daar moet je niet een heel beleid op af gaan stemmen waarvan andere mensen de dupe van zijn. Daar zitten wij niet op te wachten en dat willen we ook gewoon niet.”