Nieuws

Jonge kraanvogels in Winterswijk klaar voor verre reis naar het zuiden

Kraanvogels
Kraanvogels © Pixabay
CORLE - In het Korenburgerveen in Winterswijk zijn dit jaar twee jonge kraanvogels groot geworden. De indrukwekkende vogels staan op het punt om te vertrekken naar zuidelijkere oorden. Ook de afgelopen jaren werden meerdere kraanvogels volwassen in het Achterhoekse natuurgebied, tot grote tevredenheid van boswachter André Westendorp.
De zon schijnt als de boswachter van Natuurmonumenten en BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink elkaar ontmoeten aan de rand van het hoogveengebied bij Winterswijk. De hooilanden die rondom het veen liggen, zijn pas gemaaid. Dat maakt de kans groter om de kraanvogels ook daadwerkelijk te zien. Behalve kraanvogels leven er nog veel andere dieren in het gebied. Zo is er op dit moment een bijzondere roofvogel op bezoek.
Luister naar de radioreportage (1-3)

Overleden door onderkoeling

Sinds een aantal jaren worden er in het Korenburgerveen met succes jonge kraanvogels geboren. Dit jaar waren er vroeg in het voorjaar zelfs vier paartjes in het veengebied neergestreken. Drie koppeltjes kregen uiteindelijk een jong. "Dat zijn dan net van die jonge kipjes die je ziet rondlopen. Een van die jongen heeft het waarschijnlijk door onderkoeling niet gehaald", vertelt Westendorp op Radio Gelderland. Met de andere twee gaat het goed.

Sneaky vogels

Kraanvogels zijn 'sneaky vogels', vertelt Westendorp. De vogels zijn een stuk groter dan een reiger. Om niet op te vallen, sluipen de vogels geniepig rond. De boswachter trapt daar niet in...
Luister naar de radioreportage (2-3)

Voorkeur voor voedselarme plekken

"Ik snap die kraanvogels niet", merkt BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink op tijdens de wandeling met de boswachter. Waarom hebben kraanvogels een voorkeur voor natuurgebieden als het Korenburgerveen bij Winterswijk? De bodem van dit soort hoogveengebieden is zo schraal dat er ook weinig voedsel in het gebied aanwezig is. De vogels hebben volgens Westerendorp een goede reden om juist in dit soort gebieden hun jongen te krijgen...
Luister naar de radioreportage (3-3)

Gevlogen

De kraanvogels van het Korenburgerveen overwinteren doorgaans in Zuid-Spanje en het noorden van Afrika. Tijdens het overvliegen maken kraanvogels een typisch trompetterend geluid. In het voor- en najaar kun je, afhankelijk van de vluchtroute, soms grote groepen kraanvogels zien en dus ook horen overvliegen. Verreweg de meeste kraanvogels gebruiken ons land alleen om in het voorjaar door te trekken naar Scandinavië.
BuitenGewoon Radio is iedere zondag tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.