Nieuws

Educatief mini-bos van 22.000 euro per ongeluk omgemaaid: 'Dit is gewoon een blunder'

De plek waar tot dinsdag het tiny forest stond.
De plek waar tot dinsdag het tiny forest stond. © Laudonne Roos / RN7
NIJMEGEN - Twee jaar konden de kinderen van de school, opvang en welzijn in Kindcentrum Aquamarijn genieten van hun zelf geplante 'tiny forest', een leerzaam mini-bos ter grootte van een tennisbaan, met allerlei inheemse bomen en planten. Deze week maakte een onoplettende aannemer van een groenbedrijf het minibos met de grond gelijk.
Kinderen teleurgesteld, de gemeente in verlegenheid en een verloren gegane investering. Alleen de grasrand rondom het tiny forest op de hoek van de Mercuriusstraat en Weurtseweg moest dinsdag gemaaid worden. Maar een onderaannemer van de groenbeheerder van de gemeente walste het hele bosje om, waarvan de boompjes inmiddels al 1,5 à 2 meter hoog waren.
"Gewoon een blunder, echt heel jammer", zegt Linda IJmker, die als projectleider bij IVN Natuureducatie intensief betrokken was bij de aanleg van het tiny forest. De gemeente Nijmegen noemt het een stomme fout. "Onze hoofdaannemer Dar zorgt voor het groenbeheer in grote delen van de stad. In dit geval is een onderaannemer ingehuurd, en die heeft helaas een fout gemaakt", zegt een woordvoerder. "Die moet hersteld worden."

Excuses van de wethouder op school

Wethouder Bert Velthuis van Nijmegen is van plan om maandag persoonlijk zijn excuses te gaan aanbieden aan de kinderen van de brede school, verklapt een woordvoerder van de brede school. De brede school Aquamarijn is vooral verbaasd omdat het bosje al schouderhoog was, en hoopt op een goede oplossing, in overleg met de kinderen zelf. Brede-school-coördinator Nienke Geurts: "Alle klassen samen hebben het bosje twee jaar geleden zelf aangeplant, ongeveer 200 kinderen. We zouden na de herfstvakantie weer vier bezoeken brengen met klassen. Die lessen moeten we nu anders invullen."

Natuur vaker per ongeluk gemaaid

De Dar moet als uitvoerder voor een oplossing gaan zorgen. "We hebben gezegd: doe het vooral in samenspraak met Aquamarijn", aldus de gemeentewoordvoerder. "Indien nodig kunnen deskundigen van de gemeente ook aanschuiven." Een woordvoerder van Dar zegt dat het 'ontzettend jammer' is wat er dinsdag is gebeurd. "We gaan het zeker goed maken en evalueren met de uitvoerende partij hoe dit heeft kunnen gebeuren en hoe we het kunnen voorkomen."
Het is niet de eerste keer dat speciaal ingerichte natuur weggemaaid wordt, weet IJmker van IVN. "Ik hoor het op meer plekken en ook in andere gemeenten. Dan zijn bij werkzaamheden geveltuintjes vernield of wordt een speciaal ingezaaide berm gemaaid. Op social media reageren al mensen die zeggen dat het op hun schoolplein ook al eens is misgegaan. En dat is allemaal niet nodig. Bij werkzaamheden moet beter op de kaart worden gekeken of er adoptiegroen aanwezig is."

22.000 euro investering

Financieel gezien is het weggemaaide tiny forest ook een blunder. Het ontwerp en de aanleg van het minibos kostte destijds in totaal 22.000 euro. Nu er niets meer staat en alles opnieuw moet worden geplant, is ook een nieuwe investering nodig. De gemeente zegt dat de uitvoering ervan bij hoofdaannemer Dar ligt.