Nieuws

Doesburg herdenkt verzetslieden met plaquette

Een van de drie plaquettes, waarmee drie verzetshelden in Doesburg weer zichtbaar worden.
Een van de drie plaquettes, waarmee drie verzetshelden in Doesburg weer zichtbaar worden. © Gemeente Doesburg
DOESBURG - In het centrum van Doesburg zijn vandaag drie plaquettes onthuld ter herinnering aan de verzetsstrijders Cornelis Ruizendaal en Gerrit Wiechert Kleisen en drogist Philip Gastelaars. In het voorjaar van 1944 voltrok zich op deze plek een groot drama dat veel oudere Doesburgers nooit zullen vergeten.
In april 1944 wordt Philip Gastelaars van de drogisterij in Doesburg gedood door de Duitsers, samen met twee verzetsstrijders uit Aalten. De Aaltense Kees Ruizendaal en Gerrit Kleisen kloppen die dag bij de Doesburgse drogist aan voor hulp. Ze zijn met twee anderen op weg geweest naar Rheden voor een wapentransport. Maar onderweg vermoeden ze dat ze zijn verraden en gaan ze er vandoor. Maar de SS en de Duitsers zitten de twee al op de hielen en in Doesburg komen ze klem te zitten.
Zoon en kleindochter Kees Ruizendaal onthullen plaquette
Zoon en kleindochter Kees Ruizendaal onthullen plaquette © gemeente Doesburg

Opgepakt en vermoord

Ze kunnen niet wegkomen uit de stad en ook niet bij Gastelaars. Kees Ruizendaal probeert nog te vluchten, maar wordt gedood in een konijnenhok op de binnenplaats. Gerrit Kleisen heeft zich binnen verstopt, maar wordt ontdekt, opgepakt en later vermoord. Gastelaars staat met zijn witte jas voor zijn drogisterij en wordt ook opgepakt
Deze heftige historische gebeurtenis was een schok voor het stadje en wordt nog herinnerd door veel oudere Doesburgers. Door de verzetsdaad te markeren in het straatbeeld, wordt het trieste voorval en de namen van deze dappere mannen blijvend herinnerd. Bij de onthulling waren familieleden van de drie aanwezig.
Doesburg plaquettes
Doesburg plaquettes © Gemeente Doesburg
In Aalten staan de namen van Ruizendaal en Kleisen op een herinneringsmonument.