Nieuws

Dorp Loo kiest voor 'Romeins sieraad' als kunstwerk in uiterwaarden

Het gekozen kunstwerk van Heidi Linck
Het gekozen kunstwerk van Heidi Linck Heidi Linck © Heidi Linck
LOO - Het dorp Loo heeft gesproken: het ontwerp 'Panorama Fibula' van Heidi Linck (zie foto) is uitgekozen om gebouwd te worden als uitkijkpunt in de Loowaard. Eerder deze week werden drie ontwerpen van verschillende kunstenaars gepresenteerd aan de inwoners. De dorpsraad heeft alle input van het dorp geïnventariseerd en daarmee nu een voorlopige keuze gemaakt.
Het kunstwerk komt te staan in de uiterwaarden van Loo, waar ooit een Romeins castellum, een fort voor hulptroepen, heeft gestaan. Het bouwwerk moet ook een herinnering zijn aan deze tijd. Het komt boven op een al bestaande heuvel en wordt onder meer betaald met geld dat het dorp krijgt als compensatie voor de verlenging van de A15, die iets verderop moet komen.
Jan Rasing (links) bij de plek waar het kunstwerk moet komen
Jan Rasing (links) bij de plek waar het kunstwerk moet komen © Omroep Gelderland
De dorpsraad van Loo mocht de drie ontwerpen eerder al bekijken, om te beoordelen of het haalbaar was en voldeed aan de eisen. Maar tot afgelopen woensdag moesten de ontwerpen verder strikt geheim blijven. "Maar in principe zijn ze allemaal uitvoerbaar en brengen ze de Romeinse tijd in beeld. Het mooie is ook dat ze alle drie erg verschillend zijn", vertelde voorzitter Jan Rasing eerder al.

Iets opvallender

Rasing is tevreden over de opkomst en inbreng van de inwoners: "Er waren toch zeker vijftig mensen woensdagavond. Ze hebben vrijwel allemaal goede kritieken gegeven op de verschillende presentaties. Het ontwerp van de Arnhemse kunstenaar Heidi Linck sprong er voor de meesten toch wel uit. "De vorm is mooi, het past goed op deze locatie. Het is niet te hoog, maar het valt wel op van een afstand."
Rasing vindt wel dat het uitgebeelde sieraad een Romeinse fibula (een soort speld) iets meer mag terugkomen in het ontwerp: "Het mag wel iets opvallender, iets spannender worden." Daarnaast zijn er nog wel een paar dingen die de inwoners misschien liever net iets anders zien. "En de kunstenaar heeft aangegeven open te staan voor participatie vanuit het dorp, dus dat is heel fijn. "
De dorpsraad heeft binnenkort een vervolggesprek met de kunstenaar. Het doel is om het kunstwerk voor eind 2022 te realiseren.