Nieuws

Mogelijk integriteitsonderzoek in Maasdriel

Burgemeester Henny van Kooten en Kees van Drunen van CDA/GroenLinks.
Burgemeester Henny van Kooten en Kees van Drunen van CDA/GroenLinks. © gemeente Maasdriel
KERKDRIEL - PvdA/GroenLinks-raadslid Kees van Drunen van de gemeente Maasdriel wil opheldering over mogelijke illegale tuinen in Ammerzoden. Volgens onderzoek door het raadslid is aan negen eigenaren van nieuwbouwhuizen in het project Meander grond verkocht voor de aanleg van een tuin, terwijl dat op die plek tegen het bestemmingsplan was.
Het zou gaan om grond die volgens het bestemmingsplan een agrarische bestemming heeft. De bewoners zouden de grond voor meer geld hebben gekocht dan dat agrarische grond waard is. Het raadslid wil weten of het college op de hoogte is van de situatie en of er gehandhaafd gaat worden.
Ook wil Van Drunen helderheid of de toenmalige CDA-wethouder Gerard van den Anker kennis had van de deal. Bij de verkoop van de grond zou een voormalig CDA-fractievoorzitter betrokken zijn geweest. Burgemeester Henny van Kooten sprak donderdagavond van gedegen werk door het raadslid.

Nog geen bespreking in de raad

Tot een debat kwam het niet, omdat de kwestie te ingewikkeld is om zo snel te behandelen. De meeste raadsleden kregen de stukken pas kort van tevoren. Burgemeester Van Kooten wil dat er zorgvuldig antwoord komt op het onderzoek door het raadslid. Of er volgende maand een debat volgt, is volgens de burgemeester ook nog niet zeker omdat de zaak ook tot een integriteitsonderzoek zou kunnen leiden.
Van Kooten wil ook wachten met het informeren van de betrokken bewoners, omdat hij eerst precies wil weten hoe het zit. Raadslid Van Drunen wil niet dat de bewoners de dupe worden van de mogelijk illegale situatie.

Eerder ook al integriteitsonderzoek

Het zou niet voor het eerst zijn dat de gemeente Maasdriel met een integriteitsonderzoek te maken krijgt. Eerder werd ook het handelen van de huidige CDA-wethouder Peter de Vries bij het opstellen van een bestemmingsplan onder de loep genomen. Dat onderzoek leverde hem toen geen grote problemen op.