Nieuws

Tielse jeugd kan gewoon zwemmen ondanks maatregelen tegen overlast

Het nieuwe Tielse zwembad Waalslag.
Het nieuwe Tielse zwembad Waalslag. © SRC
TIEL - Jongeren kunnen de komende herfstvakantie gewoon vrij zwemmen in zwembad Waalslag in Tiel. Dat heeft burgemeester Hans Beenakker bekendgemaakt. Een eerder verbod is van de baan. Wel gelden er verschillende maatregelen om overlast door een groepje jongeren een halt toe te roepen.
Door aanhoudende overlast van het groepje van met name jonge tieners tussen tien en veertien jaar oud ziet het personeel van het Tielse zwembad zich genoodzaakt om het vrij zwemmen aan banden te leggen. Het gaat om vervelend gedrag naar andere bezoekers en het personeel dat steeds verder is geëscaleerd. Ook werden vernielingen gepleegd en op het buitenterrein is overlast van hardrijdende auto's en hangjeugd.
Aanvankelijk was er sprake van dat jongeren onder de achttien alleen nog maar onder begeleiding van een volwassene het zwembad in mochten. Het vrij zwemmen werd vervangen door 'gezinszwemmen'. Maar dat is niet acceptabel, vindt de burgemeester.

'Asociale figuren'

"Het kan niet zo zijn dat de goedwillende kinderen slachtoffer worden van het gedrag van enkele asociale figuren", zegt hij. "Moeten we dan ook de bibliotheek of het stadspark niet meer toegankelijk maken omdat een stel idioten zich misdraagt, wat helaas ook voorkomt. Dat is ondenkbaar."
Afgesproken is nu dat kinderen vanaf veertien jaar zich moeten identificeren, maar zij hoeven niet met een begeleider te komen. Kinderen tot en met dertien jaar moeten dat wel, maar dat is alleen voor de registratie. Daarna kan de begeleider weer naar huis.

Ontzegging

Het protocol van het zwembad is aangepast, waardoor bezoekers eerder de toegang kan worden ontzegd. De afgelopen tijd is er vijf keer een ontzegging uitgedeeld. Hoelang dat duurt hangt af van de ernst van het vergrijp. Het kan oplopen tot jaren.
Ook is er een extra beveiliger in het zwembad ingezet en hebben jongerenwerk, boa's en politie de komende tijd extra aandacht voor het bad.