Nieuws
Veluwe droogt op terwijl daar juist de meeste regen valt

OTTERLO - De Veluwe is het natste gebied in Nederland, maar elk jaar wordt het natuurgebied droger. Dat meldt de NOS. Maarten Veldhuis van Waterschap Vallei en Veluwe stelt dat 'er meer water per jaar het gebied uitgaat, dan dat er aan regenval bijkomt'.
Gemiddeld valt er 10 procent meer neerslag op de Veluwe dan in de rest van Nederland, zegt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke. “Toch is het een enorm gevecht om het gebied niet te laten uit drogen."
Verdamping
Tijdens de middeleeuwen bestond de Veluwe voornamelijk uit heide, zand en een paar bossen. Daarmee ging de verdamping van het water veel minder snel. Maar nu er een groot boscomplex op de Veluwe staat, verdampt er drie keer zoveel.
Behalve dat het niet meer wordt aangevuld door het grondwater, wordt er ook getrokken aan de zoetwatervoorraad van de Veluwe voor drinkwater, de industrie en de polders. Het water wordt eruit gepompt om landbouw en bewoning mogelijk te maken. Ook de klimaatverandering helpt daar niet bij volgens Veldhuis: “Het is een grote opgave om die balans weer te herstellen.”
Hoop
Er is nog wel hoop voor de Veluwe. Door het creëren van moerassen en natuurlijke bossen kan het gebied weer zijn natuurlijke sponsfunctie terugkrijgen. Ook wordt geprobeerd meer water uit de Leuvenumse beek vast te houden, zodat het niet wegstroomt naar het IJsselmeer.
De NOS-weerman verwacht dat de droge gebieden droger, en de natte gebieden natter zullen worden. Ook in de winter kan de Veluwe rekenen op toenemende neerslag. "In zekere zin is er dus nog hoop voor de Veluwe."