Nieuws

Toegankelijke speeltuin in Doetinchem uitkomst voor kinderen met beperking

De 6-jarige Luuk geniet op de schommel in de toegankelijke speeltuin.
De 6-jarige Luuk geniet op de schommel in de toegankelijke speeltuin. © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Doetinchem heeft sinds deze week een speeltuin waar ook kinderen met een beperking met plezier in kunnen spelen. De toegankelijke speeltuin in natuurgebied Koekendaal is een idee van de kindergemeenteraad die er dit jaar voor het eerst is in Doetinchem.
“De kinderraad is vorig jaar tot stand gekomen in Doetinchem”, vertelt raadslid Rosa Giesen, zelf initiatiefnemer van de kinderraad. “De kinderen zijn op zoek gegaan naar onderwerpen die hun aanspreken.” De vijftien kinderraadsleden hebben de afgelopen tijd op hun school moodboards gemaakt, waaruit een gezamenlijk voorstel is gekomen. “Van de ideeën is een top drie gemaakt en uiteindelijk is daar het idee voor een toegankelijke speeltuin uit ontstaan.”
In het voorstel van de kinderraad gaven de kinderen aan dat er behoefte is aan toegankelijke speelplekken. “Ze vonden dat er een plek moest komen waar álle kinderen samen kunnen spelen en wilden daar graag wat aan doen”, vertelt Giesen.
Bekijk hier hoe de toegankelijke speeltuin in Doetinchem feestelijk werd geopend:
Toegankelijke speeltuin geopend in Doetinchem

'Zonder hulp kan Luuk niet naar een speeltuin'

Voor de 6-jarige Luuk, die zelf een visuele beperking heeft, is de speeltuin een grote uitkomst. “Zonder mijn hulp kan Luuk eigenlijk niet naar een speeltuin”, zegt moeder Marieke Menkhorst. “Hij heeft hulp nodig om de weg te vinden en op dingen te klimmen.”
In de nieuwe toegankelijke speeltuin in natuurgebied Koekendaal is een vogelnestschommel en een belevingspad te vinden. Dat laatste is speciaal gemaakt voor kinderen met een visuele beperking. “Dat is heel fijn”, zegt Menkhorst. “Luuk kan nu samen met zijn vriendinnetje over het blotevoetenpad lopen. Dan wordt het toch wat socialer voor hem.”
Menkhorst hoopt dat de komende tijd nog veel meer toegankelijke speeltuinen in de buurt worden gerealiseerd. "Het is voor de kinderen met een beperking belangrijk, maar andersom ook", zegt Menkhorst. "Zij leren er ook veel van om met kinderen met een beperking om te gaan."

Nieuwe kinderraad met nieuwe ideeën

Wethouder Henk Bulten is trots op de kinderen uit de kinderraad. “Door hun goede ideeën en harde werk, hebben we in Doetinchem nu een mooie plek waar kinderen mét en zonder beperking met elkaar kunnen spelen. Komende vrijdag zal de nieuwe kinderraad van Doetinchem geïnstalleerd worden.
De kinderraadsleden bespreken onderwerpen die zij van belang vinden voor kinderen in de gemeente en zijn ook een aanspreekpunt voor andere kinderen. “Zij kunnen weer met nieuwe onderwerpen komen en wij gaan als raadsleden kijken of we hun plannen kunnen verwezenlijken”, aldus Giesen.