nieuws

Weg met de fietspaaltjes in Voorst: 'Overbodig en gevaarlijk'

Herman en Joke Koppius uit Twello ergeren zich aan de fietspaaltjes.
Herman en Joke Koppius uit Twello ergeren zich aan de fietspaaltjes. © Omroep Gelderland
WILP - In de schemer, het donker of in grote groepen worden ze regelmatig over het hoofd gezien: fietspaaltjes. De gemeente Voorst haalt er daarom deze week vijftig weg.
De Twellose Joke Koppius is blij. Ze fietst - net als haar man - op een ligfiets. Bij een rood-wit obstakel moeten ze manoeuvres uithalen om op de fiets te blijven. "Nee, het zijn niet onze vrienden, want we moeten dan altijd de berm in en dan kan je ook omkiepen."

Overbodig

De gemeente Voorst bracht alle fietspaaltjes de afgelopen tijd in kaart en kwam tot de conclusie dat een deel overbodig is. "Er gebeuren eigenlijk meer ongevallen met de paaltjes, dan dat ze nut hebben voor de fietsveiligheid", zegt Jelle Koopman, beleidsadviseur verkeer bij de gemeente Voorst.
"Heel veel paaltjes zijn ook niet goed te zien", zegt Koopman, terwijl hij bij een van de paaltjes in het buitengebied van Twello staat. "Als je 's avonds of 's nachts hier fietst, zie je ze gauw over het hoofd. Er zijn helaas ongevallen bekend bij de gemeente, dat is hartstikke vervelend en dat willen we voorkomen."

Beter zichtbaar

De paaltjes zijn ooit geplaatst om auto's of motoren te weren, maar dat is inmiddels op veel plekken volgens de gemeente wel duidelijk. "Op sommige plekken niet, maar daar kijken we nu hoe we de paaltjes beter zichtbaar kunnen maken." Fietsers worden dan bijvoorbeeld al eerder gewaarschuwd voor de obstakels.
Kijk hier de video: "Die paaltjes zijn overbodig en gevaarlijk."
Tientallen paaltjes op fietspaden worden weggehaald
De Fietsersbond is ook groot voorstander van zo min mogelijk paaltjes op fietsroutes. “Het is een van de oorzaken van eenzijdige fietsongevallen. Heel goed dat ze weg worden gehaald", aldus Ed Oldengarm van de Fietsersbond.

Meer gemeenten halen paaltjes weg

Een ongeluk zit volgens Oldengarm in een klein hoekje. "We fietsen met z'n allen steeds meer kilometers en door de e-bike neemt onze gemiddelde snelheid toe. Dan is het belangrijk dat je goed de weg kunt volgen, zonder obstakels."
Niet alleen Voorst haalt paaltjes weg, ook landelijk is dit de tendens. "Apeldoorn heeft ze bijvoorbeeld onlangs in de binnenstad ook al weggehaald", aldus Oldengarm.
Deze week worden de vijftig paaltjes door de gemeente Voorst weggehaald. Joke en haar man Herman verheugen zich op de rustige tochtjes op hun ligfiets. "Niet alleen wij hebben er last van, ook mensen op driewielers of met een bakfiets. Ze zijn overbodig en gevaarlijk, dus wij zijn blij dat ze weg worden gehaald."