Nieuws

Grote twijfels over vindplaats doodgeschoten wolf

De doodgeschoten wolf.
De doodgeschoten wolf. © Inwoner Stroe
STROE - Het is maar zeer de vraag of de wolf die in Stroe is gevonden, daar ook is doodgeschoten, zeggen inwoners van het dorp. Het dier is volgens hen onlogisch op de plek - in een greppeltje tussen het spoor en een weg - terechtgekomen. Ook parkbeheerder Jakob Leidekker van Het Nationale Park De Hoge Veluwe is sceptisch. "Ik vind het een heel bijzondere plaats."
"Ik denk dat hij hier dood is neergegooid", zegt Gerrit van den Heuvel uit Stroe stellig op de plek waar de wolf is gevonden. Alleen wat afzetlint herinnert nog aan de locatie waar de wolf exact twee weken geleden in het buitengebied werd aangetroffen."

'Leefgebied ligt ergens anders'

"Het is een heel bijzondere samenloop van omstandigheden als dat hier specifiek gebeurd zou zijn. Deze strook is gewoon te smal om jacht op de wolf te maken en hem hier dood te schieten", legt hij uit. "Dat verwacht je hier niet. Hij is hier gewoon gedropt."
Filmmaker Albert van der Zwaag zegt dat er in het dorp veel over de opmerkelijke vondst gesproken is. "Mijn vrouw Janet komt hier vandaan en zei direct: ik geloof er niks van dat het dier daar is doodgeschoten. Het is tussen de weilanden. Dus bossen en het leefgebied van het dier liggen aan de compleet andere kant van het dorp."

'Geen logische plek'

Parkbeheerder Jakob Leidekker van Het Nationale Park De Hoge Veluwe heeft het nieuws van de doodgeschoten wolf 'uiteraard' gevolgd. Bij hem in het park loopt ook een wolf rond. Maar dat is een vrouwtje en geen mannetje. "En ze liep er afgelopen zaterdag nog, dus dat is niet de wolf die is doodgeschoten", zegt hij gelijk. Om de speculatie weg te nemen, laat hij als bewijs een mail van de waarneming zien.
Bekijk hier waar de wolf gevonden is.
Grote twijfels over vindplaats doodgeschoten wolf in Stroe
De parkbeheerder weet veel van de jacht en faunabeheer. Hij noemt de vindplaats van de Stroese wolf opmerkelijk. "Ik vind het geen logische plek om een wolf neer te schieten. Toen ik foto's van het gebied zag, dacht ik: dit is wel een heel gekke plek voor een dood beest."

'Negatief sentiment'

Leidekker wil niet al te veel woorden vuil maken aan het dode dier. Hij wil zich ook niet uitlaten over een mogelijke schutter. "Iedereen kan het geweest zijn." Wel denkt hij dat we in Nederland vaker kunnen verwachten dat wolven worden doodgeschoten.
"We weten dat de populatie wolven heel snel toeneemt. Sommige dingen zijn te voorzien. Wanneer niks met het dier gebeurt én er is sprake van een negatief sentiment, dan kun je bepaalde acties zien aankomen." Hij roept de provincie Gelderland en het Rijk op actie te ondernemen en met een plan te komen om de wolvenpopulatie in toom te houden.

Rustig afwachten

Nadat het dier twee weken geleden door een voorbijganger werd gevonden, snelde de dierenambulance Barneveld erop af. Voorzitter Herman Luttikhuisen wil geen oordeel vellen over de vindplaats van het dier. "We hebben het er wel over gehad met de medewerkers die de wolf hebben aangetroffen, maar het is niet aan ons om daar wat van te vinden." De voorzitter vindt dat er eerst rustig gewacht moet worden op alle beoordelingen.
Ook Leidekker deelt die mening. Hij vindt dat het aan het Openbaar Ministerie is om uit te zoeken hoe het zit met de doodgeschoten wolf. Omdat de wolf een beschermd dier is, wordt er strafrechtelijk onderzoek verricht. "En dan horen we vanzelf wel wat er is gebeurd."