Nieuws

Stervensdrukke spits, maar het wordt nog veel drukker

Het toppunt van de files in Gelderland is nog niet bereikt.
Het toppunt van de files in Gelderland is nog niet bereikt. © ANP
ARNHEM - Het was vrijdagavond wéér verschrikkelijk druk op de Gelderse snelwegen. Dat ziet ook de ANWB. "Binnenkort staan er weer spitsen van duizend kilometer."
Van en naar Arnhem, maar ook op andere plekken in de provincie liep de boel vrijdag aan de vooravond van de herfstvakantie alweer muurvast met files tot een uur, al vanaf vroeg in de spits. Waarom is het na zo'n lange tijd van rust nu al zo druk op de snelwegen? En is het erger dan voorheen?

ANWB 'verbaasd'

Bij de ANWB Verkeersinformatie zijn ze verrast door de files. "We zijn verbaasd dat het al zo snel weer op het niveau van voor corona zit", licht een woordvoerder toe. "We wisten wel dat er minder thuisgewerkt zou worden en dat de drukte weer zou toenemen. Maar afgelopen dinsdag hadden we al te maken met de drukste spits sinds januari 2019." Dat is sneller dan gedacht. "Gezien die toename verwachten we eind oktober, begin november de topspitsen van 1000 kilometer file weer te hebben."
In onze provincie was het dinsdag extra druk. "Gelderland was een uitschieter", vervolgt de woordvoerder. "In de rest van het land viel het wel mee. Ook dat verraste ons. Maar waarschijnlijk komt het doordat de regenval in Gelderland die dag het heftigst was."
Er zouden ongelukken ontstaan door Zoom-meetings tijdens het rijden
De meeste grote files ontstonden donderdagochtend door ongelukken. Deze zouden weleens een opvallende oorzaak kunnen hebben. "Wij horen van verzekeringsmaatschappijen dat er ongelukken ontstaan door automobilisten die in een Zoom-meeting zitten tijdens het rijden. Daar hebben we bij de ANWB geen cijfers over, maar het zou een oorzaak kunnen zijn."

'Niet drukker dan voor corona'

De ANWB Verkeersinformatie benadrukt dat de spits niet drukker is dan in 2019. "De snelheid waarmee de spits op het oude niveau zit verbaast ons, maar de drukte niet. We hadden alleen verwacht dat meer mensen langer thuis zouden werken."
Ontstaan er ook meer files doordat mensen de spits niet meer gewend zijn na het thuiswerken? "Nee", zegt de woordvoerder. "We zien deze toename ieder jaar. Mensen moeten er aan wennen dat het langer donker en slechter weer is. Daarnaast zijn er meer weggebruikers in de spits, omdat er nu weinig mensen op vakantie zijn. Als straks de herfstvakantie begint krijgen we minder vertraging in de spits. Dan zie je overdag weer files van mensen die eropuit gaan."

Drukke provincie

Gelderse automobilisten treffen het niet. Onze provincie heeft een van de drukste spitsen in het land. "Op maar een paar plekken, zoals de Randstad, is het drukker. Met name op de A325 tussen Arnhem en Nijmegen is het druk. Maar ook op de knooppunten Velperbroek, Waterberg en Grijsoord staan er vaak files. Eigenlijk staat alles rond Arnhem vast in de spits, tenzij je toevallig een rustige kant op rijdt", besluit de woordvoerder van ANWB Verkeersinformatie.